Hardver / szoftver

Hardver / szoftver

Megkerdeztek tolem, hogy milyen jogon merem fel a sprotolokat – ennel udvariasabban kerdeztek de a lenyeg ez volt – es adok tanacsokat. Magyaran: miert veszem el az orvos munkajat. A valasz egyszeru: nem veszem el, mert nem viselkedem orvoskent. Nem seruleseket keresek a sportolon, ahogy nem is gyogyitok, ha az FMS teszt kozben valamely mozgasnal fajdalmat jelez a sportolo. Mert ebben az esetben az orvos/masszor/fizio veszi at a teruletet. Ilyen egyszeru.

( Es nem kizart, hogy a fajdalom oka nem mas, mint a rossz mozgasmintak okozta serules…Akkor gondokodjuk: x eves ember ugy dont, hogy lefogy. Futni kezd, amitol engem a hideg kiraz, de o igy dontott. Par het mulva elkezd fajni a bal terde. Kerdes: miert a bal? Ha 5000 lepest tesz meg futva, nem lehetetlen ugye, hogy a felet jobb, majd a masik felet bal labbal tette meg? Tehat a terheles egyforma, de miert a bal jelez? Nem lehet, hogy nem is a terd a baj, hanem a csipo?)

Azonban a 7 pontos mozgasminta teszt alapjan a hardver – tehat a test – hibas kivitelezese csak jelzes arra, hogy egyfajta software frissitest hajtsunk vegre. A test amikor mozgast vegez – fokeppen ha sportolokrol beszelunk – osztonosen elkezdik azt a kivitelezesi modot keresni, ami a legtakarekosabb. Ez sajnos nem feltetlenul jelenti azt, hogy a legjobb is. Es mivel hatalmas ismetlesszammal teszik, igy egy ido utan ez a mozgas valik sajatta, tehat a szoftver mar nem az eredeti modon iranyit.

Erteni kell azt is, hogy az izmok butak. Maguktol alkalmatlanok barmire, csak azt teszik, amit az agy parancsol. Az agy pedig nem egyes izmokat iranyit, hanem izmok csoportjat, es mozgasmintakban gondolkodik, hiszen azok elohivasa es alkalmazasa a legegyszerubb. Ha tehat ez igy mukodik, akkor egyertelmuen a javitasnak is erre az alapra kell epulnie.

Tehat az FMS rendszer a kapott pontszam alapjan javasol:
– Trigger es SMR masszazst. Ilyenkor a sportolo olyan komoly restrikciokkal rendelkezik, hogy a masszazs ezen fajtai segitenek az izomfeszultseg feloldasaban. De ehhez Csiky Feri baratom jobban ert, ezert errol irjon majd Feri.
-Nyujtasok partnerrel vagy partner nelkul.
– Magasabb pontszamnal korrekcios eljarasok, ami jellemzoen a fenti analogiat kovetve nem mast, mint egyfajta szoftverfrissitest jelent. Ujra megtanitani a helyes kivitelezest.

Egeszen eddig az aldozat sulyt sem fog a kezebe, mert egyszeruen nem jogosult arra, hogy igy tegyen. Ahogy Brett Jones mondja: “a sulyzos edzes privilegium. Ha nem tudod a sajat tested kezelni, nem vagy jogosult arra, hogy sulyt fogj a kezedbe.

Es akkor visszaterve az elso kerdesre. Statisztika van arra, hogy az FMS tesztben elert pontszam milyen kapcsolatban van az aldozatok kesobbi seruleseivel. Kiderult, hogy bizonyos pontszam alatt szinte 90%-os pontossaggal lehet josolni a bekovetkezo serulest. ( Most nem kontakt sportrol van szo, hiszen ha egy muay thai meccsen lerugjak a fejed, azert az mas helyzet…) Ha tehat egy pontszam alatt vagy – fokeppen ugy, hogy a jobb es bal oldalad pontszama tobb helyen is eltero – akkor itt az ido, hogy javits magadon. mert ha nem, akkor a kesobb mar az orvos fog. Es ha az ugy el sem jut az orvosig a helyes korrekcios eljarasok miatt, akkor azert bizzunk benne, hogy az orvos nem haragszik…:)

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook