FMS – mi is ez az egész?

FMS – mi is ez az egész?

Januárban rendezzük meg az FMS másfél napos képzést, és gyakran kapok azzal kapcsolatban kérdéseket, hogy mi ennek az egésznek a lényege, értelme?

Nos, az egész iparág a funkcionális edzéstől hangos, és persze attól lesz egy edzés funkcionális, hogy roppan egyszerű eszközökkel végzünk embertpróbáló feladatokat. Igaz? Nem feltétlenül.

Ha már funkcionalitás, akkor mozgásokban kellene gondolkodni, és ahogy a guggolást nem azért végezzük, hogy izmosabb lábunk legyen – az legyen a mellékhatás – hanem azért, mert maga a guggolás egy központi, alapvető funkcionális mozgásminta. Amely mozgásminta létrehozásában a legtöbb ember elbukik. Az okokat hosszú sorba lehetne rendezni, de lényeg az, hogy az FMS 7 pontos mérésen keresztül szinte minden alapvető emberi mozgásmintát feltérképez, minősít és egy pontig javít is. Az egy pontig persze fontos kitétel – ha a mozgás fájdalommal jár, az FMS szakértő kvázi tehetetlen. Hagyjuk meg a gyógyítást azoknak, akik ezt tanulták, de nem baj, ha maga a gyógyító tisztában van a mozgás gyógyító erejével.

Funkcionális? Tényleg?

Ma az iparágra persze még mindig az izolált gondolkodás érvényes. Persze, edzés közben már nem mondjuk azt, hogy fekvőtámasz mellre megy – mi van? – de azért szívesen beszélünk az izmok funkcióiról. Az, hogy melyik izom milyen mozgást produkál hálás téma, pár latin névvel meghintve még őrületesen tudományos benyomást is kelt. Fontos megérteni, hogy amikor változást kívánunk elérni egy sérült mozgésmintában maga az izom, ízület másodlagos. Izoláltan méregetni ízületi szögeket és izomerőt persze jó móka, de aligha adja vissza valós összképet. Elveszni a hardverben félrevezető lehet – mert nem fogadjuk el, hogy az egészet az idegrendszer irányítja.

Az, hogy a hardver éppen milyen szoftver alatt dolgozik az idegrendszer döntése. Ugyanazon hardvert használhatja rengeteg szoftver, de ettől még a hardver nem változik és gyakran a hibás működés legegyszerűbb javítása a program újra történő installálása vagy egy vírusírtás. Az előbbi jó példája annak amit úgy nevezünk: a régi szokást csak új szokással lehet megtörni. A helytelen guggolás szokássá vált – mert elkerülhető ezzel egy fájdalmas terület, mert így könnyebb – és a szokást nem lehet azonnal megtörni.

Az FMS tehát a kulcs mozgásmintákat térképezi fel, és ehhez ad megoldásokat. Megjegyzem kleinshez nyúlni felelősség és persze valahol felemelő feladat is, az FMS pedig lehetőséget ad arra, hogy a lehető legkevesebb hibát kövessük el. Túl azon, hogy a mérés esélyt ad arra, hogy egymástól eltérő képzettségű emberek is közös nyelvet legyenek képesek beszélni, és húzhassanak egy vonalat, amely felett értelme van mindennek, amit amúgy az edzőteremben végzünk.

Meggyőző?

Örök kedvencem az amerikai swing – amely ellen számtalan alkalommal keltem ki, és amelyet sokan félre is értettek. Rossz gyakorlat lenne tehát az amerikai swing? Azt gondolom kevés olyan gyakarolat létezik, amely alapvetően rossz. Vannak olyan gyakorlatok, amelyek annál nagyobb kockázattal járnak, mint amilyen haszonnal kecsegtetnek, és a gyakorlatok jelentős része nem más, mint az edző törekvése arra, hogy magát és a kliensét szórakoztassa. A szórakoztatás persze fontos dolog, de nincs annál szórakoztatóbb egy kliens számára, ha elérte a célját, és jobban néz ki, mint valaha.

Vissza tehát az amerikai swingre. Alapvetően tehát nem rossz vagy jó a gyakorlat. Ha a cél a nagyobb útvonalon nagyobb metabolikus költség felhalmozása van jobb gyakorlatunk – a szakítás. Ha a cél a robbanékonyság fejlesztése – úgy megint van alternatíva – ez pedig a swing. De ezen lépjünk túl, mert a baj nem ez. Tudjuk az FMS tesztekből, hogy a gerinc háti szakasza – thorakalis szakasz a többség esetében messze nem optimálisan mobil, és cserébe a lapockai terület mobilizálódik – amiért persze a legnagyobb árat a gerinc nyaki vagy lumbális területe fizeti meg, vagy éppen a vállízületek. Kinetikai láncolat – valaki? Amikor tehát tudjuk a guggolás és vállmobilitás tesztből, hogy a mobilitás és stabilitás messze nem optimális, érdemes-e vajon azt terhelés alá vonni?

Kockázatos? Attól függ…

A hibás mozgásmintára erőt, állóképességet építeni egyrészt szokássá teszi magát a hibát, mert megerősíti azt. Másrészt messze nem optimális módon terheli a láncot, ahol számos kompenzáció lép fel – és a vége nem kizárt, hogy sérülés lesz. Az american swing esetében tehát a kérdés az, hogy elismerve a pozitív hatásokat – értjük-e azt, hogy vannak/lehetnek mellékhatások. Jó dolog nézni Kovács Lacee örületes produkcióit, de vajon akik Laceet utánozzák tudják-e, hogy milyen komoly prehab munkát végez minden nap? Utánozzák-e azt is? Nyilván nem.

Az FMS tehát itt segít, legyél tornatanár, funkcionális vagy személyi edző vagy bármely sportág edzője. Sokan mondják, hogy miután a tesztben 21 pontot elérni lehetetlen, akkor most nem is lehet edzeni alacsonyabb eredménnyel. De még mennyire, hogy lehet…

Egy átlagos ember esetén fontos, hogy minimális minden gyakorlat a jó kategóriában legyen. 14 pont, nincs látványos asszimetria, nincs fájdalom. Hajrá – terhelhető. A szimmetria bizonyos határok között persze fontos, de tökéletes szimmetra nincs – azért ezt nehéz feldolgozni.

Egy judo versenyző esetén vannak olyan területek, ahol mindenléppen a max pontszám elérése a cél. A kitörés, rotációs stabilitás ilyen – mert ez eleve a sportági mozgása. A vállmobilitás legyen szimmetrikus 2 – örüljünk, ha nem 1-es, tehát minden más legyen stabil 2-es.

Egy focista esetén a mindenképpen fontos az átlépés teszt és a rotációs stabilitás javítása – futás, sprintek, rúgás? – és ha minden más 2, boldogság van.No azért nem baj, ha az aktív nyújtott lábemelés szimmetrikus 3-as…

A sor hosszú, és sokáig elemezhetném még a sportokat – de a kurzus valahol erről is szólna…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook