FMS alapok 2.

FMS alapok 2.

Az FMS tehát nem azért fantasztikus, mert olyan funkciókat mér, amire korábban senki sem gondolt, hanem azért, mert: egyszerűen kivitelezhető, reprodukálható, könnyen megtanulható és végül a korrekciós séma azonnali változást okoz, ergo gyorsan kiderül, hogy a korrekciós gyakorlat kedvezően befolyásolja-e a kliens mozgásmintáját vagy sem.

Az, hogy kliensként az ember nem úgy megy el egy edzőhöz, hogy követeli az FMS mérést, érthető szempont. A kliens automatikusan úgy gondolja – gyakran helyesen – hogy az edző professzinális szakember. Van edzős pólója, meg papírja arról, hogy edző, sőt tud edzéstervet is nyomtatni, ha éppen arról van szó, számolja jól a sorozatokat meg ismétléseket és persze olyanokat mond, hogy “ez szép volt”, meg “még ketőt.” Sőt pénzt fogad el, és ezzel pecsételi meg a szakértelmét, hiszen a kliens onnantól biztos a szakértői státuszban, hogy a szakértő pénzt fogadott el a szolgáltatásért.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az edzőterembe járók nem sokkal vannak jobb állapotban amikor a mozgásminták minőségét vizsáljuk, mint az utca embere, és azért innentől a dolog lehet enyhén ijesztő is. Ha tehát a többség már komoly kompenzációs problémákkal érkezik, úgy nem kell ahhoz látnoki képesség, hogy kijelentsük, korrekciós blokkra az edzés elején szükség van. Még egy jól kivitelezett bemelegítés blokk sem pótolhatja azt a személyre szabott 5-7 percet, amikor a kliens előbb felügyelettel és később akár önállóan is az ismert és a mérés során feltárt problémákon dolgozik.

Az FMS tesztben használt módosított fekvőtámasz természetesn részlegesen képet ad a a kliens – a törzserő helyett használom a kifejezést – torzó erejéről, de leginkább arról, hogy mi történik a lumbális szakaszon és lapockai szakaszon, amikor horizontális nyomás kivitelezését várjuk el, anatómiailag a saját testéhez képes módosított helyzetben a klienstől. Tehát maga a nyomás, mint alapvető mozgásminta minősége legalább annyira fontos, mint az, hogy mozgés közben az amúgy stabilitást biztosító területek mit tesznek. A korrekció már csak azért is lehet fontos az alacsony értékű teszt esetén, mert erőt és erőállóképességet építünk egy meglévő disszfunkcióra, amely logikusan ettől nem lesz jobb minőségű, csak éppen több alkalommal tudjuk kivitelezni. És ha ez igaz ebben a tartásban, vajon igaz lehet-e háton fekve? Azt gondolom igen, habár attól, hogy a lapocka és a lumbális szakasz fekvenyomáskor padon nem látható, nem jelenti azt, hogy nem is létezik…

Folyt köv…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook