FMS 1.

FMS 1.

„Minden dolognak olyan egyszerűnek kell lennie, amennyire csak lehetséges, de soha nem egyszerűbbnek.” – Albert Einstein

Az FMS egyszerűen zseniális – és az egyik zsenialitása pontosan egyszerűségében rejlik. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy alábecsülik, mert csak a 7 tesztet és a 3 fájdalompróbát látják. Csak – pedig megint csak írom, a zsenialitás az egyszerűségben rejtőzik.

Aktív lábemelés teszt – Lee Burton

Az aktív lábemelés persze nem tűnik nehéznek, már-már kacagtatóan egyszerű, csak tudnám miért véreznek el itt oly sokan. A lábat felemelni persze könnyű, csak ne kellene egyszerre az egyik csípőt hajlítani, a másikat pedig feszíteni, elérni egy közel derékszögben álló helyzetet és persze úgy, hogy sem a talajon maradó láb nem fordul ki, se a karok nem segítenek és persze hídba sem kerül a kliens – nem beszélve a térdek nyújtásáról. Mondom, egyszerű, és mégis a minimum is alig jön össze az átlagnak – legyen sportoló, nem sportoló vagy elit atléta. Durva.

Mondhatod – aztán minek nekem ez a teszt, ilyen mozgást sosem végzek. Nos, az erdőben sok lábnyújtó géppel nem találkozol – és mégis használod a teremben. Már aki. Aki tehát használja, azt csókoltatjuk, és nem vagyok benne biztos, hogy ez a cikk neki szól.

Volt feje is, de nem ez a lényeg…

A lényeg egyszerű. Ha nem tudod a megfelelő csípő-mobilitást ennél a tesztnél bemutatni, úgy minden olyan mozgás, amelyen az egyik lábat a másik elé kell tenned, a csípőd hajlítanod és feszítened kell – futás, deadlift, swing, guggolás – nem feltétlenül kecsegtet nagy haszonnal. Mondhatod azt is, hogy ez neked nem fáj, és különben is, mi közünk hozzá. És tényleg.

Nos, valóban – semmi. De azt tudjuk, hogy a megfelelő mobilitással NEM rendelkező ízületekből nem érkezik be elegendő szenzoros információ, és ilyen esetben a központ Idegrendszer – KI – teljes mértékben a percepcióra alapulva hoz döntést. Vagyis saccol…Ami már helyből stresszes dolog, be is kapcsol a szimpatikus idegrendszer, vagyis Te most éppen nem edzeni vagy éppen új technikát tanulsz meg, hanem konkrétan a túlélésért küzdesz.

Ez is lábelemés – dinamikus stabilitás progresszió…

Az aktív lábemelés egyszerűen abban segít, hogy felmérjuk a korlátozó tényezőket, és javítsunk azokon. Javíthatjuk a törzs stabilizátorainak reakcióját – nem törzserőt, azon 2 perc alatt nem lehet változtatni – és a csípő propriocepcióját és ezen keresztül a mobilitását. De még ez sem elég, mert a megnyert mobilitás inkább jelent veszélyes mozgástartományt a KI részére, mint nyereséget. A legtöbben persze itt abba is hagyják, mert megvan a tartomány, de a munka itt kezdődik. Statikus és dinamikus munkafolyamaton megerősítjuk a mozgástartományt, hogy bebetonozzuk azt, mert minden nap újra és újra küzdeni ezért a javulásért nem lehet a cél!

A kérdés tehát nem az, hogy mit tudsz egy csomó fizikális teszten, mert ez engem kevésbé sem érdekel. A fitnesz szinted önmagában semmit sem jelent, ha viszont rossz az FMS teszted egy jó fitnesz teszt csak azt mutatja meg, hogy rendelkezel akkora erővel, hogy gyorsan szétcsapd magad. Gyorsabban, mint a kevésbé fitt, de jobb teszttel rendelkező társad.Keress egy FMS szakértőt…hidd el, megéri.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook