Z-Health és fájdalom

Z-Health és fájdalom

Sokan keresnek meg azzal, hogy egy régi vagy éppen új fájdalmuk vagy fájdalommal járó sérülésük van, és vajon a Z-Health tud-e segíteni rajta. A tisztességes válasz mindenképpen az, hogy talán igen, talán nem.

A Z-health alapvetően nem rehabilitációs rendszer, ahogy nem is vállalja fel azt, hogy a fájdalmat kezelje. Fontos szempont, hogy nem vagyunk orvosok, és csak megjegyzem, hogy az USA egyes államaiban már ott tartanak, hogy a személyi edző fizikailag nem is érhet a klienshez, ezt csak egészségügyi szakember teheti meg. Átestek a ló túloldalára, de a cél érthető.

A Z-Health elsősorban teljesítményt optimalizáló rendszer. A tapasztalat közben az, hogy akár hosszú ideje zavaró fájdalmas állapotok szünnek meg percek alatt. De miért is?

Tudjuk, hogy fájdalom hatására a mozgásod minősége csökken. Érthetően: ha megkérem Erdődi Misi barátom, hogy combozzon le, akkor a járásod minősége drámaian csökken. És érdekes módon az is igaz, hogy a rossz minőségű mozgás idővel fájdalmat okoz. Tehát van bizonyos kapcsolat a rossz minőségű mozgás és a fájdalom között.

A Z-Health a mozgás minőségének visszanyeréséről szól, az R és I fázisban mindenképpen. Érdekes módon a dolog visszafelé is működik. A jó minőségű mozgás gyakran – gyakrabban, mint az ember gondolná – eredményezi a fájdalom csökkenését vagy megszünését. Egyrészt maga a minőségi mozgás az, ami az idegrendszert megnyugtatja, és mivel a térkép az agyban frissül, az idegrendszer hajlamos arra, hogy ne generáljon fájdalmat. Az őrület nem ez, mert ezt már eddig is sokan tudtátok, ha olvastátok a korábbi Z cikkeket.

A csúcs az, hogy gyakran messze a fájdalmas területtől minőségi munkát végezve – lásd precíziós ízületi mobilitás gyakorlat – javul a kritikus terület állapota. Ha elfogadjuk, hogy az erő-gyengeség, lazaság-kötöttség, fájdalom-fájdalommentesség, idegrendszer által kontrollált folyamat, akkor ez nem is akkora meglepetés.

Bármely ízületben végzet minőségi és precíziós munka, javít a térképen. A térkép javulása az összes területre kihat. Nem ritka, hogy az évek óta zavaró váll fájdalom drámaian csökken a boka vagy csípő ízületeinek precíz átmozgatása után. Meglepő, amikor elsőre látod, de tanulj meg ilyenkor is bölcsen mosolyogni, meg legyen valami okos mondásod erre az alkalomra, mert baromi nagy szakembernek tudsz ilyenkor látaszani…:)

Visszatérve tehát az eredeti kérdésre, segít vagy sem a Z a fájdalmon. Talán igen, talán nem. De 5 – 10 perc munkát megér, hogy kipróbáld.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook