Z-Health

Z-Health

Korábban írtam írtam arról, hogy a proprioceptív térkép az agyban összezavarható  azzal, ha az ízületek nem az optimális mozgástartományban teszik a dolgukat. Az összezavart térkép esetén az a gond, hogy az idegrendszer minden olyan funkciót, amely idegrendszeri és teljesítmény specifikus, módosít. Erő, flexibilitás, koordináció, hogy csak pár teljesen lényegtelen funkciót említsek…:)

Az ízületek azért fontosak ebben a relációban, mert bennük van hatalmas mennyiségben mechanoreceptor, amelyek rettenetes gyorsasággal küldenek információt a központi idegrendszernek. De erről már volt szó…

Milyen gyorsan? Nos, lássuk a videókat:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=d977d7NmOyQ&hl=en_US&fs=1&]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9vRT7KVGCI0&hl=en_US&fs=1&]

Meglepő módon ezek a tesztek sokszor nem működnek például BJJ és Judos versenyzőknél, habár Toncs Petit és két edzőt a Honvédban teljesen kiborítottam ezzel az ízületi lezárással. A gond tehát nem azzal van, akit borzalmasan le lehet zárni, és például egy gluteus medius vagy biceps femoris teszttel ezt bizonyítani is lehet.

Hiszen ebben a szituációban egy amúgy jól vagy viszonlyag jól funkcionáló embert rontunk el. Az igazi baj azzal van, akit nem tudok elrontani, mert:
1. Ügyetlen vagyok. Nos, megesik,
2. Annyira alapból el van rontva a kliens, hogy nincs mit tovább elrontani. És itt nem csak az ízületek lezártságára gondolok, de a vestibuláris és a vizuális rendszer helytelen funkciójáról is. Ami egy olyan embernél elméletileg problémás lehet, akit évek óta naponta több alkalommal földhöz vágnak.

Logikus? 🙂

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook