Ugyanaz – máshogy

Ugyanaz – máshogy

A katonai nyomás nagy súllyal az egyik legférfiasabb gyakorlat, olyan ez nekünk, mint az erőemelőknek a fekvenyomás. “És Te mennyit nyomsz ki katonaiban” hangzik az a kérdés, ami az elmúlt 50 évben értelmezhetetlenné vált, mert minden edzőtermi “szakértő” a fekvenyomását fejlesztette elsődlegesen, hogy elmondhassa, már megy az x kiló, fekve.

Nos, a katonai nyomás jó dolog, és amikor megakadsz, használhatsz variációt, és most a variáció nem előlökést, gumiszalagot vagy éppen feszítési időt, hanem irányt jelöl. A katonai nyomás a fej fölé irányul, tehát vertikális nyomás, a fekvenyomás ezzel szemben horizontális nyomás, mert a testtől vízszintesen el irányban nyomsz. Amikor megakadsz a nagysúlyos katonai verzióban, tölts el pár hetet a következőkkel:

Egykezes nyomás padlón – egyszerű fekvenyomás, de padlón, hasonló a TGU első részéhez, amikor kinyomod a súlyt. Ne hidalj, nyomj nagy súllyal 2-5 ismétlést maximum. Itt jellemzően nagyobb súllyal tudsz dolgozni, mint a katonai nyomásod, vagy több ismétléssel. A mozgástartomány erősen limitált, de a nyomás padlón transzfer hatása elképeszően nagy a katonai nyomásra. Ha pedig földharcos vagy, más előnyöket is megtapasztalsz.

Egykezes nyomás padon egy kettlebellel – végezheted kézisúlyzóval is, de kettlebellel egészen más érzés. Ugyanaz a kivitelezés, mint a padlón végrehajtott, annyi különbséggel, hogy sokkal több stabilizátor dolgozik, és nagyobb az elérhető mozgástartomány. Az ismétlések itt is alacsonyak, a súly itt egy kicsivel csökken.

Megjegyzés:
– ha erőt akarsz növelni, heti 4-5 alkalommal érdemes az adott gyakorlatot átolajozni.
– az használt súly a maxod 75-95%-a
– ismétlések : totál 10
– szettek: max 5, min 2
– pihenő 3-5 perc

Szokatlan lesz – mert ettől nem jön fel az ebéd – de hatásos. Pár hetet írtam szándékosan, nem napokat. Az erőfejlesztés gyakorlás.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook