FMS alapok…

FMS alapok…

Rengeteg edző kérdezi tőlem meg azt, hogy milyen alapelvek alapján építem fel akár a saját, akár mások edzéseit. Míg a programról beszélni azonban a célok meghatározása után szimplán korai, egy alapos felmérés nélkül egyértelműen felesleges.

A funkcionális mozgásminta szűrésben az a fantasztikus, hogy viszonylag könnyen elsajátítható az alap, és a méréssel kapcsolatos alapelvek betartásával a pontossága is garantálható, sőt az is, hogy különböző szakértők ugyanazt az erdeményt mérjék ugyanazon kliens esetén. Ez persze segítséget nyújthat abban, hogy  ne csak edzők beszéljék ezt a nyelvet, de akár rehabilitációs szakértők vagy orvosok is.

Egy olyan beszélgetés amely így hangzik – van egy kliensem, akinek a teljes pontszáma 12, minden ponton 2-es, de a váll jobb/bal 2-1 és fájdalommentes, az aktív lábemelés 1-1 –  alapvetően a külső szemlélőnek furcsán hangzik, de két edző vagy egy edző és rehab szakember között hihetetlen módon felgyorsíthat és ponosabbá tehet minden később eljárást.

Egy ilyen beszélgetés persze furcsán hangzik, de az edző és rehab szakember tudja, hogy alapesetben ez a kliens nem végezhet a fej fölötti tartományban szinte semmilyen tevékenységet – snatch, húzódzkodás, katonai nyomás kilőve – és a deadlift, guggolás és swing is rossz ötlet. A kérdés nem az, hogy a kliens erő-e vagy éppen fájdalommentes. Esetünkben akár mindkettőre lehet igen a válasz, és mégsem javasolt a munka, mert a szükségtelen kockázatokat rejt magában minden olyan tevékenység, ami terheli az asszimetrikus és 3 alatti pontszámokat produkáló területeket. És az érdekes része a programnak itt következik, mert itt az edző és a rehab szakember persze sajnálkozva tehetné szét a kezét, és mantrázhatná a kliensnek: menjen haza, pihenjen, míg jobb nem lesz. És vagy az lesz, vagy nem…

A korrekciós terv az, ami megoldást ad a problémákra, amely egyedi és persze mégsem az. Egyedi, mert figyelembe veszi az adott kliens mérésen elért eredményét, és mégsem az, mert a kliens is csak egy ember és mert a korrekció képezi a a bemelegítés alapját. A korrekció teszi lehetővé a javítást magát, amelyet vagy azonnali vagy későbbi visszamérés követ. Az FMS mérés – amennyiben hiányosságot tár fel – mit sem ér korrekciós terv, a gyakorlatok betanítása és a visszamérés nélkül.

Van-e eddig kérdés?

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook