Swing – megjegyzés

Swing – megjegyzés

Mi lenne, ha a swinget nem (csak) mint gyilkos kardió gyakorlatként értelmeznéd, hanem a legjobb és legbiztonságosabb robbanékonyság fejlesztő gyakorlatként. Pedig ez nem lehetetlen…Már ha jól csinálod.

Sebesség -fontos eleme a gyakorlatnak a sebesség. A mell magasságból leejtett gumilabda és a mell magasságából erővel a földre dobott gumilabda visszapattanási magassága teljesen eltérő. Ha megnézed a földre eső labdát, már az alakján is látod, micsoda erő/feszültség keletkezik ilyenkor. A nagy sebességgel végzett swing az utóbbi esetre hasonlít. És ezért is nagyobb a hozadéka, ami közvetlenül a robbanékonyságra hat. A sebességet lefelé a kar lefelé irányuló toló mozgása és a csípő agresszív el/berántása jelenti, felfelé pedig a csípő pattintása. Ez okozza a megnövekedett sebességet, ami a gyors izomrostokat kényszeríti munkára. Íme a magyarázat, miért leszel robbanékony a gyors swingektől.

Ismétlés -Nos, ha mennyiség megszállott vagy, ezt nem fog tetszeni. A nagy sebességges swing esetén az ismétlészszám a minimumra korlátozódik, általában 20 vagy 10 alá. A cél a maximális sebesség elérése és fenntartása, hiszen közepes intenzitással végzett futással sem lehet nagyon a sprint idődön javítani. Próbálj meg 100 méteres sprint intenzitással futni 400 métert. Jó móka lesz…

Feszítettség – Kritikus képesség. A földhöz vágott gumilabda analógiájánal maradva a hatalmas generált erőt az alsó és felső végponton is előre feszített struktúra kell, hogy támogassa. Ha nem így teszel, az pont annyit ér, mint egy gyomorra irányuló ütén után felfeszíteni a hasfalat. Semmit.

Kioldás – Ha nincs kioldás, feszítés sincs. Tudok még ilyen hatalmas bölcsességeket írni, illetve bármikor idézek még halott kínai harcművészektől, igény szerint…A folyamatos teljes feszítés lassítja a kivitelezést. Nehéz lenne a robbanékonyságot a robbanékonyságra való törekvél nélkül gyakorolni.

Légzés – Ha a légzésed nem támogatja a végzett tevékenységet, hamar megsérülsz. Az anatómia légzés ebben az esetben nem a barátod, levegőt a felső ponton préselsz ki, és lefelé haladva orron át veszel…elég sietősen, mert időd az nem sok lesz erre a mutatványra.

Minta – egyik nagy kedvencem a 10 mp sprint swing – 20 mp pihenés, esetünkben 32 kilós, kétkezes kivitellel. Általában ilyenkor 7-8 ismétlés megy szabályosan, és a 20 mp – vagy akár 30 – elegendő lehet arra, hogy az légzés/pulzus rendeződjön a következő körig. Ebben az esetben az aktív/passzív időszak 1:2, 1:3 arányt mutat, ami nem tűnik halálos terhelésnek, de tud komoly kihívás lenni, ha minden fenti pont megvalósul, és a 8-12 kör ebből kifejezetten nagy összegzett terhelést tud kiadni. Az 1:1 vagy 2:1 arány már egy egészen más célt szolgál, én magam nem gyakran használom, és sportolóknál kifejezetten keveset is használom, mert itt kevésbé cél az Epoc generálása, és nagyobb cél az erő robbanékonysággá történő konvergálása.

Megjegyzés – vegyük azt, hogy a bokád nem elég mobil. A swinghez kell legalább 7-8 centi mobilitás, de az ideális a 10 centi lenne. Ha ezzel a mobilitással nem rendelkezel, akkor a swing nem a barátod, de a hátad ellensége. Swing edzés előtt én általában a bal bokámon dolgozom kicsit hengerrel és más mobilitást javító eljárásokkal.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook