Röviden a törzs edzéséről – 2 rész

Röviden a törzs edzéséről – 2 rész

Az első rész itt: link

A törzs edzéséről egyszerűen nincs értelme addig beszélni, amíg a légzést nem tettük rendbe. Talán hihetetlenül hangzik, de egészen elképesztő teljesítményekre képes sportolókat vagy speciális egységek tagjait kell újra megtanítani helyesen lélegezni, mert elveszítették annak képességét, hogy a diafragmát használják a légzéshez a mellkas helyett.

Egyáltalán nem véletlen, hogy az RKC I kurzuson a swing rávezetésre szólgáló deadlift oktatása a légzés újratanulásával kezdődik. A helyes légzés persze nem csak abban segít, hogy optimális mennyiségű energia felhasználásával jussunk oxigénhez. A helyes légzés egyben az 1 részben leírt kockát tölti fel levegővel, amely stabilizálja a gerincet és magát a törzset is, és ezzel tesz biztonságossá minden gyakorlatot. Ami azonban különösen érdekes, hogy a sportolók és a speciális egységek tagjai – akik szerinten bátran beoszthatók az elit sportoló kategóriába – légzése a megriadási reflex okán változik meg oly mértékben, hogy már maga a légvétel is hatalmas energiával jár, nem beszélve az izmok túlhasználatáról és a Janda által leírt upper-cross syndroma kialakulásáról.

Az, hogy a thorakális szakasz mobilitása erősen függ a helyes légzésmintától csak azoknak lehet új esetleg, akik nem mentek át az FMS I képzésen, és akkor még nem is beszéltünk a helyes légzés és a vállak és nyak kapcsolatáról, vagy arról, hogy miért okozhatja a légzésminta javítása egyes fájdalmak azonnali megszűnését, csökkenését. A kijelentés csak első hallásra lehet meglepő, hiszen a helytelen légzés egyfajta stabilitás deficitet okoz a törzsi területen, és ha az egyensúly felborul a test bármely részén, úgy ez az egész testre kihat, a törzsi stabilitás megszűnése azonban egyszerre hat lefelé és felfelé is.

Krokodil légzés – A helyes légzésre rávezető egyik legjobb gyakorlat a krokodil légzés, ami egyszerre írja át a légzésprogramot és mobilizálja a thorakális szakaszt, okozva ezzel csodálatos javulásokat.

Mára ennyi, de lesz még III rész is…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook