RKC – a közösség

RKC – a közösség

Sokan kérdezik tőlem, hogy miért jó RKC oktatónak lenni. A gond az, hogy igazán kevés rövid válaszom van, és azoknak is egy része talán kissé szentimentális. Az RKC oktatást csak hírből ismerők a képzést az 5 perces szakítás teszttel azonosítják, pedig logikailag bizonyítható, hogy ezzel bizony csak az első 5 percet tudtad le, és marad még 5 perc híján 3 teljes nap.

A 3 napon gyakorlatokon keresztül alapelveket tanítunk, súllyal a kézben a testet kényszerítjük a helyes munkára. Alapelvek nélkül a 3 nap pusztán bootcamp lenne, három nap ahol az embert lerombolja az elképzelhetetlenül magas terhelés.

Az RKC I természetesen az alap. Logikus folytatás lehet az RKC 2, de én első körben mindig azt javaslom, hogy az instruktor helyezze szélesebb bázisra a tudását. SMR képzés – Csíky Ferenc nevével fémjelezve – vagy éppen az FMS kurzus elvégzése olyan hatalmas előnyöket ad az oktató kezébe, amivel ma itthon kevés edző rendelkezik, és ez még jó ideig így is lesz. Ide sorolom a most még csak szárnyait bontogató HITS GYM szemináriumokat is, amelyeket Radnai Tamás tart, akinél jelen pillanatban kevés alkalmasabb embert ismerek arra, hogy ilyen témakörökban a hangját hallassa.

A most hétvége annak jegyében telt el – szombat – hogy a hazai RKC oktatóknak egy olyan újszerű módon összerakott, valóban tudományos alapokon nyugvó, praktikus, változatos és hasznos programot adjunk a kezébe, ami azonnal használható, kvázi instant tervezési alapelveket tartalmaz. A program melyet 6 órában adott át Katschthaler Gabi, Radnai Tamás, Csíky Ferenc és én azt gondolom ma megegyezik azzal a programmal, amit ma a világon legjobban elismert funkcionális edzőtermek az USA-ban használnak. Nincs olyan komponense az edzésprogramnak, amelyet legalább alapszinten ne érintettünk volna, legyen az a felmérés, anatómiai vonalak, ízületről-ízületre koncepció, korrekciós terv, dinamikus bemelegítés, törzs és erőedzés, metabolikus kondicionálás vagy a levezetés.

Közel 70 oktató ülte és jegyzetelte végig a majdnem 6 órás programot, ami azt gondolom, hogy részint úttörő próbálkozás volt itthon. Edzők adták át tapasztalatukat át edzőknek, ami egy külső szemlélőnek talán érthetetlen lenne, mert “mi érdeke lenne bárkinek a konkurenciáját kinevelnie.” A helyzet az, hogy a program ingyenes volt minden RKC oktatónak, mert az előadók hisznek abban, hogy ez egy közösség, amely képes arra, hogy változást okozzon. És nem, hogy túl sokan vagyunk, de bár többen lennénk.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook