Pár szóban a kombinációkról…

Pár szóban a kombinációkról…

A kombinációk használatával időt spórolsz meg, növelheted az intenzitást és persze 1-2 eszközzel brutálisan nehéz – de nem lehetetlen – kihívás elé állíthatod magad. Természetesen a célod lehet a túlélés, vagy megszabhatsz minimum köröket, súlyokat, és természetesen időre is mehet az egész. Alapvetően a lent felsorolt megoldásokat haladóknak javaslom, és ezzel mindig óvatos vagyok, mert senki sem akar kezdő lenni manapság, és mindenki a gyilkos haladó titkokra kíváncsi. Titok nincs, – munka van.

A kombinációs emelések előnyei tehát hosszasan sorolhatók, de azért fontos követelmény, hogy a technikád ne essen szét. A légzés felborulása, a megfelelő helyen, megfelelő időben végzett feszítés remek ellenőrzési pontokat ad, és a minőségbeli esés ugyan segíthet még 1-2 ismétlést behúzni, de vajon megéri-e a kockázatot. Ha erre a válaszod igen – hajrá. De többnyire a válasz határozott nem, és ennek megfelelően inkább pihenj egyet, hogy újra belekezdhess. Eleve nem javaslom az ilyen jellegű gyakorlatok heti kettőnél több alkalommal való beiktatását, már ha valóban keményen nyomod.

Kombináció – ilyen a felrántás + nyomás vagy a felrántás + guggolás. A két gyakorlat között a kettlebellt nem teszed le, hanem igény szerint megismétled a kombinációt. A két gyakorlat közti pihenés lehetséges, de a súly nem kerül le a földre.

Hybridek – hasonló, mint az előző, de az egyik gyakorlat a másikból következik. Jó példa lehet erre a guggolásból nyomás – vissza rögzítésbe a súly és közben guggolás. A súly tehát nem csak nem kerül le a földre, de gyakorlatilag folyamatosan mozgásban van.

Komplexek – 2 vagy több gyakorlatból hozunk létre egy sort, amit hasonló sorrenben ismétlünk meg. Esetünkben ez lehet 1 felrántás / 1 nyomás / 1 guggolás és újra indul a kör. A súly nem kerül a földre, csak ha végeztél.

Szabályok, amiket javaslok betartani

1. A kombinációban a nehezebb/bonyolultabb gyakorlat legyen az elején, biztonságosabb.

2. A nagyon bonyolult gyakorlatokat mellőzd, és amit nem tudsz jó minőségben végrehajtani, azt ne kombinációban próbáld ki.

3. Válaszd meg a helyes súlyt vagy súlyokat. Nem sok értelme van félbehagyni a gyakorlatot, mert fölé lőttél a valós szintednek.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook