MVP Shuttle

MVP Shuttle

Kifejezetten kedvelem Mike Boyle-t, mert egy olyan edző, aki folyamatosan képes megújulni és korrigálni korábbi kijelentéseit. De ezt a mostani videóját komolyan nem értem. Illetve értem, de nem hiszek a szememnek. Az MVP Shuttle lényege az, hogy plyo edzést tudjanak végezni azok is, akik egyébként valamiért nem tudnak plyo tréninget végezni. A plyo edzés eredeti neve amúgy Schock tréning volt, nem véletlenül. Az excentrikus terhelés durva, a boka-térd-csípő-L gerinc kap is rendesen. Ergo azt gondolom, hogy akinek nem való a plyo, annak talán nem kellene plyo gyakorlatokat végeznie. Persze, itt is van rehab vonal, de megint a kérdés: vajon olyan mozgásmintát tegyünk motorossá, aminek nulla köze a való élethez?

De van itt más is…Az ugrás mozgásmintája gépen nem modellezhető, a közelében sincs annak, amit egy lineárisan mozgó felületen el lehet érni. Biztos nem csak nekem tűnt fel, hogy mekkora az ugrásban a csípő és a karok szerepe, hogyan megy át a gerinc flexióból extenzióba. Mert ezt a gép nem tudja…Mike azt mondja, hogy egy 300 fontos NFL védőnek és lehetősége van így arra, hogy ugrás jellegű mozgást végezzen. Esetleg a swing????????

Update: A megjegyzésem jeleztem MikBoyle-nak is, aki szerint az MVP előnye a rehabilitációban rejlő lehetőség. Továbbra is azt gondolom, hogy miközben valóban lehetővé tesszük a mozgást, a mozgásminta amit bevésünk rossz, messze van a valóstól. Megoldás? Z-health és ha valóban csökkentett ellenállás közben akarunk munkát végeztetni, akár vízben is ugrálhat a sérült kliens.

Plusz: Általában nem tartom jó ötletnek a valós sportági mozgások súllyal történő imitálását. Az egyenes ütés modellezése kis súlyzóval a kézben borzalmas ötlet, miközben értem, hogy a cél a transzfer hatás erősítése lenne, a vélt haszon mégis elmarad. Az egyenes ütés biomechanikája felborul a súlyzós ütések hatására, hatásfoka ennek megfelelően leromlik. Mégis sok helyen látom ezt a mai napig…

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=JyOxNDHbY68&hl=en_US&fs=1&]

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook