Modus Operandi – 4 pont

Modus Operandi – 4 pont

Sok olyan könyvet találsz a piacon, amelyik megmondja hogyan lehetsz sikeres menedzser, férj vagy éppen sportoló. Csak éppen ezek olyan dolgok, amelyek nem válnak el ilyen élesen egymástól, és erősen hatnak is egymásra. Íme az én működési szabályzatom arra, hogyan akarom élni az életem…

Alapvetően mindannyian arra törekszünk, hogy megtaláljuk a hivatásunk. Én ezt négy pontban foglaltam össze:
1. Szakértője vagy a témának.
2. Feloldódsz a tevékenység közben.
3. Piaci kereslet van rá.

1. Szakértője vagy a témának
Az, hogy a megfelelő tudással rendelkezel, ami a tevékenységhez szükséges a minimum. Az, hogy a tudásod állandóan frissíted, szintén a minimum. Elég az, ha “csak” szakértője vagy a témának?

2. Feloldódsz a tevékenység közben
Az egyik legfontosabb tényező. A megfogalmazás nem mentes a pátosztól, nem véletlenül. Az, hogy szereted csinálni, vagy a hobbidnak tekinted nem írja le teljes mértékben ezt a tényezőt. A feloldódás véleményem szerint igen. Ez és a rajongás az, ami ragályos és amikor minden tényező a helyén van, akkor vírusként segít elterjeszteni az ideát, amit képviselsz.

3. Piaci kereslet van rá
A kérdés persze az, hogy akarsz-e abból megélni, amiben feloldódsz és aminek a szakértője vagy. Abból megélni, amihez értesz és ami boldogsággal tölt el, nem is hangzik rosszul.

A kérdés az, hogy elfogadható-e az, hogy a háromból csak kettő tényező igaz az adott tevékenységre. Teljes mértékben. A hobbiszinten zongorázót nem kedvetleníti el az, hogy nem fedezi a megélhetését az fület bántó játéka, miközben teljes mértékben feloldódik a tevékenység közben. Gyakran hallom menedzser ismerőseimtől, hogy jól keresnek és értenek is ahhoz, amit végeznek de korántsem szeretik az adott munkát. Mások megélhetését fedezi az, amivel örömmel foglalkoznak, de korántsem tartoznak a szakértők közé, és ez minimum félelemmel tölti el őket, hiszen attól tartanak ez a helyzet hosszan nem tartható fent.

A figyelmes olvasó észrevehette, hogy csak 3 pontot soroltam fel, miközben a főcím négyet sejtet. Így van. azt gondolom, hogy ponton túl fontos, hogy amit teszünk – figyelj, a pátoszméter nehogy kiüsse a biztosítékot – jobbá tegye azt a világot, amiben élünk. Tehát a kimaradt pont így szól:

4. Értéket képvisel.

A kérdés az, hogy a jelenlegi munkádra hány ponton tudod azt mondani azt, hogy leírja a tevékenységed. Ha van véleményed, várom…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook