Lépésről lépésre…

Lépésről lépésre…

Az alábbi koncepció nem a sajátom, de ahogy korábban írtam, könnyű úgy hatalmasnak látszani, ha az ember óriások vállára áll. Az utóbbi időben Mike Boyle foglalkozott sokat az ízületről-ízületre koncepcióval, amelyet Gray Cook tett népszerűvé. Gray az FMS egyik alkotója és RKC is. Csábító, hogy ezen a vonalon induljak el, de önmegtartóztatást gyakorlok…

A cikkben a megírása óta volt pár változás, ezt kövérítve olvashatod…

Az alábbi írás amolyan időutazás a funkcionális edzés jövőjébe, és remélem a koncepció legalább annyira lázba hoz téged is, mint engem. Az első FMS képzésem óta foglalkozom az ízületről-ízületre módszerrel, és az ember hajlamos átlépni rajta, mert annyira egyszerű.

Gray az FMS-ben alapvetően stabilitásról és mobilitásról beszél, és ízületenként felismerte azt, hogy mely ízülethez mely elsődleges funkció társul. Természetesen minden ízületnek van stabilitása és mobilitása, de míg egy térd elsődlegesen stabil, addig egy csípő elsődlegesen mobil.

Nézzük tehát a láncolatot

boka – mobil
térd – stabil
csípő – mobil
lumbális gerincszakasz – stabil
thorakális szakasz – mobil
scapulo-thoracic – stabil
váll – mobil

Nem kell ahhoz komoly kódfejtő tehetség, hogy felismerjük, a földtől felfelé haladva hogyan változik oda és vissza a funkció stabilitás és mobilitás között. Természetesen kezdhetjük lejjebb a koncepció kibontását, és mehetünk feljebb, az eredmény megegyező marad, a funció lentről felfelé haladva változik.

Érdekes – mondhatod – de ennek mi köze van az edzésemhez? Ha RKC jellegű edzést végzel, gyakran hallhattad, mozgást gyakorlunk, nem izomra edzünk. Ez egy fontos koncepció, mert az izolációs edzés felborítja az erzékeny egyensúlyt, amely az izmok között áll fent, míg a mozgás gyakorlásakor ez a probléma kevésbé áll fent. És mi van, ha felborul az egyensúly – kérdezheted, és a kérdés nem helytelen.

Nos, vegyünk egy olyan esetet, amikor az egyensúly durvábban bomlik meg, például egy sérülés esetén. Ilyenkor a terület felduzzad, amely egyrészt a gyógyulási folyamat része, másrészt pedig a mozgástartomány automatikusan behatárolódik, hiszen az idegrendszer óvni kívánja a sérült területet. Egy sérült boka esetén természetesen boka feldagad, és a mozgásterjedelme csökken. Ha nem lenne idegrendszer, amely célja a túlélés, úgy a járásod szétesne, vagy körbe-körbe járkálnál. Az idegrendszer azonban gyorsan dönt – túlélés – és alternatív mozgsásmintát kreál, lásd bicegés.

A bbicegés hatása kettős.
1. Szenzoros motoros amnézia. A nem használt mozgásterjedelmet az idegrendszer “elfelejti”, és a továbbiakban nem létezőként tekint arra.
2. A motoros tanulási elmélet hatására – elegendő ismétlés – pár nap alatt új mozgásminta alakul ki, mely immáron nem egyezik meg a korábbival.
A lényeg – a mozgásmintád megváltozott.

És itt álljunk meg egy pillanatra. Mert ha a boka a sérülés miatt nem mozog, úgy akkor a mobil funkció – időlegesen vagy sem – megváltozik. A boka stabil lett. A mozgást – járás, futás. guggolás, ugrás stb – valahogy el kell végezni, ezért a bokát követő következő ízület arra van kényszerítve, hogy funciót váltson. A térd a következő ízület, és íme a térd mobil lett. Innen már te is tudod folytatni a sort. Az, hogy hol lesz először fájdalom vagy sérülés, nehezen megjósolható, hiszen minden lánc annyira erős, mint a leggyengébb láncszem. Ha tehát a váll adja fel, akkor semmi más nem történt, mint az, hogy a funkció váltás végigvonult a teljes láncon.

Összefoglalva – így változik meg:
boka – stabil
térd – mobil
csípő – stabil
lumbális gerincszakasz – mobil
thorakális szakasz – stabil
scapulo-thoracic – mobil
váll – stabil

Azt tudjuk, hogy a gyermekkorra jellemző – szinte túlzott – csípő mobilitás folyamatosan vész el. Az elveszetett mobilitást jellemzően a lumbális szakaszból nyerjük vissza, és amelyet a thorakális szakasz stabilizálódása követ. Jellemzően a lumbális szakasz az, amely feladja. Hát, ennyi köze van a hátfájásnak a hiányzó csípőmobilitáshoz.

Gray szerint az elsődleges funció a mobilitás visszanyerése, és nem véletlen, hogy a mobilitás elvesztése gyakran okoz fájdalmat egy ízülettel feljebb.

Boka mobilitás elvesztése – térd fájdalom
Csípő mobilitás elvesztése – lumbális szakasz fájdalma

Remélem érthetően írtam le a folyamatot…És lesz még folytatás…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook