Játékosság az edzésben…

Játékosság az edzésben…

Aki súlyzós edzésekkel foglalkozik, az hamarosan abba a csapdába esik, hogy komoly arccal nézi mások mozgását, a mosoly még csak a szája szegletében sem bújik meg, és általában baromi komolyan veszi magát, mert most ugye minden miliméter, fok és centiméter/sec. fontos. És amikor ennyire fontos minden, akkor ennek a fontosságát roppant jól támasztja alá a roppant boldogtalanul, ámde borzasztó komolyan kinéző edző. Ha bármikor valakinek rólam ez volt a benyomása, elnézést kérek, mert éppen azzal foglalkoztam aki vagyok, miközben azzal kellett volna foglalkoznom, hogy a mozgástanulást játékossá tegyem…

A mozgás tehát öröm, ha nem hiszed nézd meg az önfeledten játszó gyermekeket, akik a mozgásukat nem feltétlenül a szabályosság és a takarékosság jegyében végzik el. Egyszerűen addig mozognak, amíg mi felnőttek hagyjuk őket. A játék persze többnyire önfeledt, önkéntes, szórakoztató és improvizációs. Nekem a játékról ezek a fogalmak jutnak eszembe, de természetesen a lista bővíthető.

A játéknak azonban az idegrendszerre való hatása az, amiért ezzel a tevékenységgel érdemes foglalkozni. A túlzott tudatosság, komolyság, tervezettség és szigorúság a tanulás első szakaszaiban pont a hatékony tanulás ellen hat, hiszen stresszt okoz. A stressz hatására pontosan a fentebb felsoroltak – önfeledt, önkéntes, szórakoztató és improvizációs – sérülnek vagy éppen kerülnek elérhetetlen messzeségbe. A stressz kiváltotta megriadási reflex az egész folyamatot a túlélés irányába löki el. A túlélési szituációban pedig az idegrendszer elsődleges funkciója nem a tanulás, ahogy ez igaz a mozgásminőség feláldozására is. Persze azon vitázhatunk, hogy a stressz automatikusan megriadási reflexet vált-e ki, de a kérdés nem az, hogy mi 65-ös pulzusnál mit tartunk veszélynek, hanem az, hogy az idegrendszer korábbi tapasztalatok és a helyzet korántsem valós és reaális megítélésekor veszélynek azonosít.

Amiről fent írok nem ismeretlen például a brazil jitsu gyakorlók előtt, hiszen az edzés egy jelentős része alacsony stressz tartományban történik, játékosan. Egyértelmű – ha egy brazilok által tervezett tevékenykenységből kiölöd a játékot, akkor az annyira lesz izgalmas, mint a német fociválogatott játéka. Csak azzal, hogy ezt leírtam 10 perce el is bóbiskoltam a post felett, de elvárom, hogy a német csapat szurkolói majd a kommentekben ezt a részt cincálják szét, mintha a post célja ez lett volna…:) Danke schön.

Tehát a játékosság rengeteg tevékenység tervezett része, a BJJ pedig pont egy ilyen kreatív, improvizáción és önfeledtségen alapuló sport. És a súlyzós edzés pedig ennek pont az ellenkezője. Sajnos. Vagyis mégsem, talán van remény…A súlyzós edzéshez persze kellene egy olyan útnak is vezetnie, amihez a súlyzóhoz kevés köze van, ez lenne a lenézett saját testsúlyos gyakorlatok amúgy nagyjából végtelen tárháza. Lehet persze finnyáskodni, de az FMS szinte minden javítása eszköz nélkül történik, és az eszközös korrekciók egy része is hengeren, ahol az ember magát tologatja egyik területről a másikra, és íme ez is saját testsúlyos gyakorlat. Nem feltétlenül a saját testes gyakorlatok legkreatívabbika, de kezdetnek megteszi.

Természetesen nem arra akarlak rávenni, hogy a súlyzózást egy nagy egybefüggű marháskodásnak fogd fel, sőt. Amikor a sérülés elkerülése koncentrációt, fókuszáltságot, motivációt és tudatosságot feltételez, tessék észnél is lenni. De súlyzó sem való akárkinek, ahogy más vezetni a utcai autót és egy rally gépet. Gondolom én, mert baromira nem vezettem még rally gépet…

A játékosság tehát beleszőhető – sőt, bele kell szőni – az edzésbe és számos olyan blokk van, amely erre különösen alkalmas. Szeretem a ZHealth gyakorlatokat, de ha kettővel több csipőkörzést kell csinálnom, mint szükséges, a megriadási reflex minden alkotóelemét felfedezed rajtam. És akkor jött a Ginastica Natural. Az elmúlt hetekben szerencsém volt pár RKC oktatóval és klienssel a GN alapokat elkezdeni, és ami az arcokon volt az pontosan azt mutatta, amit mindig is a mozgásban kerestem – önfeledtség, kreativitás és az, amit máshogy nem lehet leírni, mint hogy észrevétlenül rohan az idő. Flow – vagyis áramlás. Az elmúlt pár évben volt szerencsém oktatni pár speciális egységet, és a legjobb eredményeket mindig akkor értem el velük, amikor a játékosság a program része volt.

Fontosnak tartom tehát, hogy a játékosság az edzés megfelelő szegmenseiben tettenérhető legyen, és az instruktor értse azt, hogy miképpen teheti élvezetessé magát a gyakorlást. Ha azt gondoljuk, hogy a klienseink pusztán azért edzenek, mert szárazon az eredmények motiválják őket, tévedünk. Az eredmények fontosak, de az sem mellékes, milyen módon érjük el azt. Az örömteli módon, játékossággal átszőtt tevékenység az, amire a többség vágyik, ahogy valahol mindenki szeretne sok pénzt keresni, de valahogy jobban örül mindenki, ha ezt élvezetes módon teszi. 15 évet eltöltve nagy “corporate” cégeknél azt mondhatom, sosem láttam ennyi savanyú, de jól kereső embert.

A játékosságnak azonban van egy másik nem elhanyagolható eleme is, ez pedig a nagy mennyiségben felfedezett variációs lehetőség, amelyből az idegrendszer kiszűrheti a használható mintákat, hogy azokat tanulja meg. Hiszen a tanulás nem más, mint egyfajta takarékosságra való törekvés az idegrendszer részéről, hiszen könnyebb a már megtanult mintát levennia polcról, mint azt naponta elsajátítani…

Mi tehát a tanulság? Edzésed tartalmazzon játékos részeket – dinamikus bemelegítés súlyzózásnál, játékos rávezető gyakorlatokat küzdősport esetén – és vannak ugye olyan napok is amikor pihensz, ilyenkor a játékos mozgás különösen élvezetes lehet. És mi köze ennek az Ginastica Natural-hoz? Lesz még róla szó…

És ha már játékosság és flow:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=CyiIvrPW4BY&w=425&h=349]

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook