Izomépítés? Kell ez nekem?

Izomépítés? Kell ez nekem?

Amikor az RKC edzésről van szó, kevés esetben esik szó az izomépítésről. Nyilvánvaló, hogy a testkompozíció változik az RKC edzések hatására, de az is jellemző, hogy a tipikus RKC gyakorló erősebb, mint ahogy kinéz. És ha engem kérdezel, ez így rendben is van.

Az átlagos klines azonban jellemzően két céllal keresi fel az RKC-t: szeretne csökkenteni a testzsírszázalékát és izmosabb lenni. Az aktív sportolók pedig jellemzően erő/erőállóképesség növekedést várnak az edzéstől, a súlykategóriás sportok képviselői kifejezetten oly módon, hogy a testtömegük nem változik meg.

A gond az, hogy a sportolók specializációja már gyermekkorban megkezdődik – SPP – miközben az általános alapokat nem kapják meg – GPP – ami jelen esetben jelenti a saját testes mozgások és gyakorlatok elsajátítását majd a szisztematikus erőnövelést. Az erőnövelés minden sportban kulcs: a gyorserő, erőállóképesség, robbanékonyság mind az erő megnyilvánulási formái. Ha nincs meg egy alaperő, miből is lesz majd gyorserő? Tendencia a fiatal sportolók aerob terhelése, aminek azért van pár mellékhatása: az ilyen terhelés hatására a lassú izomrostok aktivizálódnak – lásd korábbi írásom – a futás pedig nagy terhelést ró az ízületekre. Ez igaz a fiatal sportolók felkészítésére ugyanúgy, ahogy felnőtt sportolók szezonon kívüli edzésére is.Persze ez nem volt mindig így. A keleti sporttudomány mindig is az erőt – szovjet iskola – részesítette előnyben, míg Kenneth Cooper óta a nyugat az aerob kondicionálást.

Amit kevesen értenek az ez: az erő megszerzése hosszú út, de az elért eredmény később minimális munkával konzerválható. Lassan jön, lassan megy.

Az erőllóképesség viszonylag gyorsan növelhető, de pár edzéskihagyás is érezteti már a hatását. Gyorsan jön, gyorsan megy.

Az izomtömeg és erő építésére két időszakban van kifejezetten szükség:

– gyermekkorban

– felnőttkorban

Gyermekkorban az izom és az erő jelenti azt, hogy megszerzi a sportoló a szükséges testpáncélt – az izmot. És a hozzá tartozó stabilitást. Ne gondoljon most senki testépítő izmokra, a sportágnak megfelelő izomzatról és erőről van szó, kevésbé az aerob kondícionálásról.

Lesz még az életnek egy olyan szakasza, ahol az izomzat növelése újból prioritást kap, ez pedig valahol 27 éves kor után következik be. Tudjuk, az növekvő életkor egyben azzal is jár, hogy növekszik a testzsírszázalékunk, és csökken a mobilitásunk. A 30 felettiek most bólogatnak, az 25 alattik pedig tanácstalanul néznek maguk elé, mert nem értik miről beszélek. Csak pár év, és megértitek. Itt azonban egy újabb faktor is belép, a mobilitás növelése, és erre remek lehetőséget kínálnak az ízületi mobilitás programok. Az izomzat növelése a felnőttkorban – lean body mass/ LBM – tehát kötelező, mert tudjuk: az edzésben lévők között kevesebb a rákos megbetegedés, izomzatuk és csontozatuk pedig jobban ellenáll a külső hatásoknak. Sőt, már azt is tudjuk, hogy testedzést végző idősebbeknél jobban funkcionál az agy is.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook