Ismétlés – A guggolásról…

Ismétlés – A guggolásról…

Kezdjük azzal, hogy a guggolás alapvető emberi mozgás. Ha nem hiszed, menj ki a játszótérre, vagy nézd meg a gyerekeket, akik órákon át képesek legozni, guggolásban…

Mivel mostanában mindent ellátni a funkcionális jelzővel, hát legyen. Ez is egy funkcionális gyakorlat. Egyáltalán nem fontos például a guggolás abban az esetben, ha nem futsz, lépsz, hajolsz vagy végzel bármiféle olyan mozgást, amely úgy általában az emberre jellemző. Minden más esetben a guggolás javasolt. Persze, hallhattad korábban, hogy a guggolás veszélyes. A rossz hír az, hogy mindent amit az edzőteremben végzel fel lehet címkézni a veszélyes jelzővel. Olvasd el a kisbetűs részt is – ha rosszul csinálod. Ebben az esetben MINDEN gyakorlat veszélyes. Még az amúgy abszolut veszélytelenek is.

Ha azt el tudjuk fogadni, hogy guggolás amúgy jó dolog, akkor persze két kérdés is felmerül. Az egyik, hogy ha súllyal guggolunk, hol legyen a súly. Ahogy korábban írtam, a guggolás azon fajtáját amikor a súly a vállon van, nem igazán javaslom. Egy ponton túl ez a fajta guggolás túlságosan is megterheli a lumbális szakaszt. Amennyiben erőemelő vagy, úgy a helyzet más. Ez a választott sportod, így guggolsz és kész. Tedd ezt úgy, hogy a lehető legkevesebbet kockáztatsz a kivitelezéskor.

A másik kérdés – és ez lenne most a lényeg – milyen mélyre. A hazai és külföldi trénerek többsége azt javasolja, hogy a combcsont – femur – maximum a vízszentest érje el, ez alá ne menjen. Mert kipattan a térdkalács, és kiüti a pultoslány szemét…:) És ha betérsz egy edzőterembe, többségében azt látod majd, hogy az emberek így guggolnak. Főképpen azok, akik szakirodalmat olvasnak, vagy személyi edzőjük van, mert az átlag ember egyszerűen leguggol. Azt tudjuk, hogy a térd stabilitását alapvetően 4 ínszalag biztosítja.  (ACL, PCL, MCL, LCL) Érdekes módon, a legnagyobb támogatást a szalagok két pozícióban tudnak adni – teljes nyújtáskor, vagy teljes hajlításkor. A leggyengébb támogatás 90 foknál tudják biztosítani. Jé, úgy lettünk tervezve, hogy a teljes mozgástartományt képesek legyünk kihasználni? Úgy.

Mégis akkor honnan származik az a gondolat, hogy a részleges guggolás biztonságos a teljes pedig a sátántól való? 1969-ben Karl Klein és Fred Allman publikálta Térd a sportban című könyvet. Azt írja ez a két drága ember, hogy “a súllyal történő guggolás esetén javasolt a test előtt tartani, mert ez a gerincet jobban kíméli, mint a tarkón guggolás. A guggolás során el kell hagyni a parallel szintet, és folymatosan kontroll alatt kell tartani a mozgást.” Aztán pedig: Jelentősen a parallel alatt a hajlító és vádli egymáshoz feszülése túlzott feszültséget gerjeszt a térdízületben. Aha…ezzel vitázni nehéz, de ebből hol következik egészen pontosan az, hogy félig kell guggolni? Klein és Allman azt a fajta guggolást nem támogatta, amely esetén megtörik a vízszintet, és a guggolás nem kontrollált, vagyis belezuhansz a guggolásba. ( A parallel igazából arra utal, hogy combcsont és a talaj egymással párhuzamos…) Ebből az állításból okos rehab szakemberek és náluk is okosabb fitnesz szakemberek szörnyű összeesküvés keretén belül elítélték a teljes guggolást. Persze Klein sem nagyon védte a mélyguggolást, és a parallelt javasolta…Szoktak ilyenek csinálni a szakemberek, egy időben például a bokasérülések proprioceptív rehabilitációjára kreált instabil felületi edzést terjesztették ki cirkuszi mutatványos edzéssé. Elnézést, csak most jöttem rá, hogy ez viszont az USA-ban 10 éve volt, nálunk pedig most jött csak divatba. ( Megjegyzés, mielőtt mindenkit halálba sértek – a bosu és fitballon történő felsőtestre történő edzés hatásosságát a tudomány igazolta, és az instabil felületen történő edzésnek vannak nagy előnyei, ha szörfös vagy például…)

Fontos azt is megérteni, hogy a teljes guggolás esetén a combfeszítők mellett a hajlítók de a farizom is kénytelen aktivizálódni, míg ez a fél guggolásra sajnos alig mondható el. Márpedig azt tudjuk, hogy a lumbális területen fellépő fájdalom egyik oka a nem kellően aktív farizom, illetve megrövidült flexor. Tehát guggolni teljes mélységben nem csak jó, egyenes javasolt. Szabályosan.

Azt sem érdemes elfelejteni, hogy Klein és Allman téziseivel már 1969-ben sem értett egyet mindenki – például azok, akik guggoltak, szerintem – és alig 10 évvel később a más kutatók által ugyanazon mérési metodust alkalmazó kutatók nem tudták megerősíteni azt a feltételezést, hogy a parallel alá történő guggolás káros.

1986-ban kiderült egy tanulmány alapján, hogy az erőemeleők térde jobb állapotban van a futókénál és a kosarasokénál – Steiner  M,  Grana  W,  Chilag  K,  Schelberg- ‐Karnes  E.  The  effect  of  exercise  on  anterior- ‐posterior   knee  laxity.  American  Journal  of  Sports  Medicine.  14(1);  Pp  24- ‐29.  1986.

1989-ben egy 8 hetes kutatási folyamatban súlyemelők és erőemelők térdstabilitását hasonlították össze 100 főiskolai hallgatóéval. Az előbbi csoport térde szignifikánsan stabilabb volt. – Chandler  T,  Wilson  G,  Stone  M.  The  effect  of  the  squat  exercise  on  knee  stability.  Med  Sci   Sports  Exerc.  21(3).  Pp  299- ‐303.  1989.

1994-ben egy 21 hetes kutatásban vett részt 32 sportoló, akik jellemzően a saját testsúly 130-200 százalékával guggoltak. A periódus után nem találtak térdstablitás problémát. – Panariello   R,   Backus   S,   Parker   J.   The   effect   of   the   squat   exercise   on   anterior- ‐posterior   knee   translation  in  professional  football  players.  American  Journal  of  Sports  Medicine.  22(6);  Pp  768- ‐ 773.  1994

Megjegyzés:

Hihetetlen mennyit lehet vitázni a guggoláson – hogyan, mennyit, milyen tartásban stb – de a lábnyújtó/lábhajlító gépet ritkán illeti csak kritika. Erről is szó lesz legközelebb…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook