Indian club / Powerclub / Macebell

Indian club / Powerclub / Macebell

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi a különbség a 3 eszköz között – már ha van különbség – és melyiket javaslom használatra. Az Indian Club, a Powerclub és gyakorlatilag a Macebell is egy családba tartozik, lévén bot jellegű eszközök, amelyek segítségével olyan kivételes hatásokat érhetsz az edzésben, mint például az erőkar vagy az úgynevezett 3D hatás. Az erőkart nem kell magyaráznom, a 3D hatás pedig azt jelenti, hogy bármely irányban végezhetsz vele mozgást, például végezhetsz körzést hátrafelé, és nem csak a tested előtt. A fent felsorolt eszközökkel kb. 3 éve foglalkozom rendszeresen, de itt sem csak az eszköz az érdekes, hanem a rendszer. Már ha van…

Indian Club
Abszolút szerelem, ne várjatok objektív bejegyzést…Jellemzően 0,5 – 1 kilós eszközzel dolgozunk, hiszen az IC edzés célja nem az erőnövelés. Megelőzés, rehabilitáció a játék neve, és bizony koordináció. De megint: nem az eszköz az érdekes, hanem a rendszer. Az Ed Thomas által kreált rendszer fantasztikus, a nehéz eszközökkel végzett edzések után – pl. kettlebell edzés -felüdülés a testnek ez a fajta gyakorlás. Magam szinte minden nap használom, meglepően jól illeszkedik az IC gyakorlás az edzés előtti előkészítési fázisba. Az IC esetén abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Brett Jones segített az alapokat elsajátítani, aki maga is Ed Thomas tanítványa. És nem titok, lassan magam is a leszek talán, mert áprilisi célom, hogy ebből is elsajátítsam az instruktori ismereteket Ed Thomasnál. A kis súllyal végzett hihetetlenül precíz gyakorlatok segítenek a váll mobilitás és stabilitás problémáira, ezért is javaslom mindenkinek, aki egyébként súllyal dolgozik fej fölé. Egy kis Z-Health mobilitás program utáni IC csodákat tesz…

PowerClub
Az eszközök úgy 2 kilónál kezdődnek, és mennek fel akár 35 kilóig is. Az edzés igazi erőedzés, az alapelvek kissé hasonlóak, mint az RKC-ban megismertek. Alapgyakorlat a swing/snatch/pendulum, jerk, és ezek a nagyobb súlyos gyakorlatok valóban nagyszeren fejlesztik a vállakat, a fogáserősséget és természetesen az egész testet is. Mivel én elég sokat dolgozom Kettlebellel – és nagy súlyokkal – kifejezetten ritkán használom a nehéz eszközöket. Mindazoknak akik esetleg eleve váll mobilitás/stabilitás gondokkal küzdenek, a Powerclub edzést nem igazán javaslom, főleg nem fej feletti tartományban…Akit ez az irány érdekel, javaslom Scott Sonnon honlapját.

Macebell
A nagy testvér, igazán brutális eszköz. Sajnálatos módon ma még nincs kiforrott rendszer mögötte, és sajnos a Macebell.com is inkább lelkes “amatőrök” gyülekezete, mint szakértőké. És mióta van online oktatói képzés, azóta fel sem megyek a lapjukra. Persze, küldd be videón és instruktor leszel. A Macebell borzalmasan hatásos eszköz – lenne – ha az eszköz használatát propagálók megértenék:
1. Váll mobilitás gondokkal küzdő emberek kezébe nem adunk macebellt. Még pénzért sem.
2. Akinek váll mobilitás gondja van, iszonyatosan tud kompenzálni 9-12 vagy a 360 körök végzésekor. És két terület van állandó veszélyben, ami egyáltalán nem lebecsülendő. Egyrészt maga a váll, másrészt a rossz mobilitással rendelkezőknél észrevehető, hogy kvázi hídban végzik a gyakorlatot. Ha nem így tennének, bizony azonnal ki is tépnék a vállízületet a helyéről. Ennek azonban ára van. A medence előre bukik, és minden terhelés a lumbális szakaszon koncentrálódik. Már egy egyszerű nyomásnál sem akármekkora felelőtlenség ez, de itt csavaró/rotáló a mozgás jellege. Képzelheted, hogy milyen jót tesz a gerincnek.
Ha ezeket megértik majd a Macebell.com srácok, akkor megkövetem őket, addig azonban vannak fenntartásaim…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook