Hogyan keressünk edzőt, személyi edzőt?

Hogyan keressünk edzőt, személyi edzőt?

Tegyük fel, hogy a célod már megvan, és a sportod is megtaláltad. Mert ugye mégsem mindegy, hogy a célod – legyen az mondjuk a testkompozíciód átalakítása – Zumbával vagy kettlebell edzéssel kívánod elérni. Ne legyen félreértés, a felsorolásban az egyik nem okvetlenül rossz, a másik pedig nem feltétlenül jó, pusztán érdemes a megfelelő eszközt megtalálni a célod elérésére. Az edző/személyi edző kiválasztása pedig része a folyamatnak.

A felsorolás szubjektív, és lehet vele nyilván vitázni. Azt az egyszerű alapelvet használom, hogy mit tennék, ha a gyermekeimnek, vagy az édesanyámnak keresnék edzőt. Azért ez elég erős szűrést feltételez, igaz?

Az edző végzettsége – Nem csak az a kérdés, hogy mit tanult, az is, hogy kitől.Fontos, hogy releváns ismeretekkel rendelkezzen arról, amit tanít. Messziről elkerülöm a titkos mesterektől tanuló oktatókat. Amikor a fiamat judózni vittem, az első hívásom Toncs Péter volt, és véleményt kértem.

Továbbképzések – Milyen gyakorisággal jár képzésekre, mert az, aki nem fejleszti magát, nálam azonnal kiesik. Az állandó tanulás nyitott személyiséget feltételez, olyat aki állandóan élesíti a kardját, ahogy Pavel mondaná.

Sikeres kliensek, tanulók -Érdemes megnézni, hogy az eredmény, amit az edző állít, vajon tényeken alapul-e, vagyis sikerült-e már másokkal is az, amit nekem ígér.

Az edző stílusa -Lehetséges, hogy miközben mindenben megfelel, mégsem jövünk ki egymással, ami nem feltétlenül az edző hibája. Az edző/tanuló viszony bizalomra épül, és ha ez nincs meg, nem kell erőltetni.

Mit mond másokról – Mániám, hogy megkérdezem a versenytársakról. Ilyenkor jellemzően beindul a másik minősítgetése – ami nálam azonnali nemet jelent. Igen, ez egy borzalmasan szubjektív kategória, vállalom – de nem tanulok olyanoktól, akiknek nincs más dolga, mint mások lejáratása.

A Te felelősséged – Az egész innen indul ki. A Te felelősséged, hogy a megfelelő szakembert megtaláld. Ne dőlj be a marketingnek, arról, amit az edző magáról állít. Bátran kérdezd meg – és akár kérd is el – milyen diplomával rendelkezik. Létezik vásárlói felelősség is, és ha kóklertől tanulsz, mert nem mertél rákérdezni arra, hogy hol, kitől és mikor tanulta azt, amit tanít, akkor csak magad hibáztathatod, amikor nem a várt eredményt kapod, esetleg még meg is sérülsz.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook