Hardstyle

Hardstyle

Sokan az RKC nevet hallva az erőlködéstől eltorzult arcú kétkezes lendítést végző sportolóra vagy éppen a feszítéstől elfehéredett öklű katonai nyomást végző gyakorlóra gondolnak. Azt gondolom, önmagában egyik kép sem helyes, mert a két idézett kép a feszítést idézi, amely egyértelműen része az RKC edzésnek. De csak az egyik része.

Feszítés és kioldás

Élsportolókkal dolgozva feltűnt, hogy az RKC edzések hatására erősen növekedett a teljesítményük. Olyan sportolókról beszélünk, akik bizony már letettek valamit az asztalra, és a teljesítményük további növelése már korántsem ábrázolható egy szépen emelkedő  vonallal grafikonon. Arra jutottam, hogy a megoldás összetett, mégis egyszerű.

Specialista
Minden élsportoló specialista. És minden ember élsportoló. Van, aki napi 8 órában azon fáradozik, hogy a világ legjobb kenusa legyen, és szívből kívánom, legyen sikere. A SAID alapelvből következően a test ahhoz a terheléshez adaptálódik, amely éppen éri. Minél tovább éri, annál jobban alkalmazkodik. A kenus teste tehát az általa végzett specifikus edzések hatására változik. Ahogy az irodai dolgozó teste is változik, az őt az irodában ért, speciális terhelés hatására. 8 óra a számítógép előtt bizony több, mint amit egy kenu világbajnok napi szinten az edzéssel tölt. Az RKC edzések – és kifejezetten a swing és a tgu – abban segítenek, hogy az eredeti/helyes mozgásminták erősödjenek, és csökkenjenek az adaptáció hatásai. Mert adaptálódni mindig fogsz, a kérdés, hogy az adaptáció pozitív vagy negatív. Adaptáció egyszerűen? Miért ó-lábúak a focisták?

Feszítés – kioldás
Amikor egy karatéka azzal keres meg, hogy minden rúgása és ütése robbanékonyabb, erősebb, mint korábban – főképpen, ha az 5 danos kyos – érdemes elgondolkodni. Ha egy bokszoló, ketrecharcos, triatlonos, kosaras és még sokan a robbanékonyság növekedéséről számolnak be, le kell egy kicsit ülni, töprengeni. A hatást látjuk, ez dicséretes, vajon azt tudjuk-e, mi okozza? Mert ha igen, akkor újra és újra meg tudjuk ismételni. Ha a siker elemeire bontható és és újra és újra megismételhető, akkor valamit megértettünk az edzésből…

.Az RKC  hardstyle, feszítés mindenek előtt. Ha ezt gondolod, akkor most vitáznunk kell, mert nem értek ezzel egyet. A legtöbben csak azt értik meg az RKC üzenetéből, amit érteni is akarnak. És ez most nem más, mint a feszítés. A feszítés az egyik végpont, de csak akkor értelmezhető végpontként, ha meghatározunk egy másik pontot is, ez pedig a kioldás. Sokan könnyedén lépnek át azon a tényen, hogy Pavel nem erőnléti edzőként lett híres az USA-ban, hanem mint a stretching szakérője. Fast and loose, relax into stretch…Két olyan könyv, ami pontosan a kioldásről szól. Az oka annak, hogy sokan elképesztő robbanékonyság növekedésről számolnak be egyszerű. Vegyük az RKC egyik legkomplexebb gyakorlatát. Íme a swing…

A swing felső pontja maga a teljes feszítés. Amit a lefelé induló ágban azonnali kioldás követ. Ha végig teljesen feszítenél, mozgásod kivitelezhetetlen lenne, és a teljes feszítés miatt az idegrendszer hamar túlterhelődne, csak kevés ismétlésre lenne lehetőséged. A teljes kioldás állapotában ugyan az izmok feszítésének elhagyása sok energiát takarítana meg, de ennek hiánya sérülést okozhatna, hiszen nem lenne olyan izom, amely a kritikus pontokon támasztást ad a csontoknak, ízületeknek, szalagoknak. A két végpont helyes ütemben történő gyakorlása – és a swing esetén ez valóban nagy számot jelent – egyben hatalmas ismétlésben segít az idegrendszernek megérteni a két végpontot. A feszítést és a kioldást. Hiszen valójában a swing esetén a mozdulat csak az eszköz ahhoz, a helyes feszítés/kioldás megértéséhez és megtanulásához. És ahogy ezt elsajátítod, hirtelen nagyobbat ütsz, távolabbra ugrasz, gyorsabban sprintelsz.

A kioldás ott, ahol nincs szerepe veszélyes. Ahogy a feszítés is az, minden ok nélkül.És szükségtelen is…

Nézzünk egy példát. Pavel írt korábban arról a központi fókuszról – dominanta – amely abban segít, hogy például egy súlyt felemeljünk, és amely az idegrendszert is vezérli. További plusz hatás – feszítés – nagyobb erőkifejtést tesz lehetővé az adott súly esetén ez bizony jól is jöhet. Példa:ha egy könnyebb grippert veszünk kézbe, és azt összenyomjuk kissé, majd úgy próbáljuk ugyanazt a súlyt kinyomni, a súlyt könnyebbnek érezzük. A kívánatosnál nagyobb grippert kézbe véve és arra koncentrálva, hogy összekoccintsuk nyomás közben azonban nem erősebbé, hanem gyengébbé tesz, a “dominanta” szétesik, a a fókuszált erőkifejtés megszűnik. A feszítés tehát jó, de a feszítés megfelelő irányba terelése különösen fontos, mely főképpen kezdő sportolók esetében különösen nehéz.

Az RKC az erő iskolája, az erőnek azonban részét képezi a feszítésen túl a kioldás is. Az egyik nélkül egyik sem létezik, önmagában egyik sem értelmezhető. Gyakorold mindkettőt, és erős, robbanékony leszel.
Azt írtam, hogy a swing az RKC egyik legkomplexebb gyakorlata. A megjegyzés nem irónia volt. Legalább 5 éve foglalkozom ezzel a gyakorlattal, és vannak pillanatok, amikor azt gondolom, értem. Amikor azt gondolom, tudom is. De az, hogy tökéletesen tudom és értem, az még a következő 40-50 év gyakorlásától függ.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook