Hány pontod van?

Hány pontod van?

Gyakran kapok kérdéseket edzőktől azzal kapcsolatban, hogy egy tanuló esetén melyik programot kellene követni. Ilyenkor tipikusan az első kérdésem ez: mi az FMS pontszáma a tanulónak. Az esetek többségében nincs azonnali válasz, ami azt jelenti, hogy az edzőnek fogalma sincs arról mi a pontszám. Rosszabb esetben fogalma sincs arról, mi az FMS.

Amikor egy programot edzőként kiadunk a kezünkből nyilvánvalóan azzal a céllal tesszük, mert hiszünk abban, hogy ez a lehető legjobb döntés, a lehető legjobb út ahhoz, hogy a tanuló a célját elérje, megközelítse. A Functional Movement System által kifejlesztett szűrési eljárás abban segít, hogy még mielőtt programban gondolkodnánk lássuk milyen alapokkal rendelkezik az atléta.

Egyes esetekben a szűrés eredménye rehabilitációs szakember bevonását teszi szükségessé, de a többség esetén erre nincs szükség – vagy azért mert a mozgás minősége eléri vagy meghaladja a szükséges minimumot, vagy azért mert korrekciók alkalmazása után/mellett a munkának nincs akadálya.

Míg a legtöbb edző teljesítményben gondolkodik, azt növeli és kívánja mérni is, úgy FMS szakértőként az ember legyen egy kicsit óvatosabb. Az erő és minden formája készség, amely fejlesztehtő és fejleszteni is kell, de előbb álljon rendelkezésre minőségi mozgás, a szükséges mobilitás és stabilitás paraméterekkel, A mostanában divatos törzserő-fejlesztési módszerek esetén minden esetben csak egy kérdésem van – honnan tudjuk, hogy a törzs erejét fejleszteni kell, és mi alapján mondjuk ki, hogy a törzs ereje fejlődött? Mit mérünk, mit hasonlítunk össze mivel?

A rendszer zsenialitása pont az, hogy közös nyelvet beszél hirtelen minden olyan edző, aki mozgást oktat, de optimális esetben érti őket a rehabilitációs szakember is. Az javasolt korrekciós algoritmus sokat segít abban, hogy az edző minden esetben tudja pontosan merre tart, és a gyors megoldások motiválják a tanulókat is arra, hogy kövessék a korrekciós javaslatokat.

A gyorsaság tehát hatalmas előnye a rendszernek, mert így a korrekciótól várt javulás azonnal lemérhető. Az FMS abban is zseniális, hogy nem egyetlen okot keres a sérülések kialakulása mögött – hanem azokat komplexen kezeli. Önmagában minden egyes faktor lehet kockázati tényező – mobilitás hiánya, flexibilitás hiánya, korábbi sérülések, korábbi helytelen edzés, a napi rutin, asszimetria. túlsúly – de ezeket komplexen kezelve valós megoldás nyújtható.

Persze van egy a kutatásokban nem említett elem, az emberi hülyeség. Nos, ezzel kapcsolatban a kutatás folyamatos és tartok tőle, alany mindig lesz…:)

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook