És a Te számlád hogy áll?

És a Te számlád hogy áll?

“Az erőedzés olyan, mint a megtakarítási bankszámla. Erről veszed ki a pénzt a küzdelem éjszakáján” – Steve Baccari RKC, számos UFC harcos edzője.

Steve fantasztikus szakember, és érdemes elgondolkodni azon, amit mond. Ha az eredeti analógiát nézzük – az erő építése olyan, mint a bankszámla megtakarítási része – akkor könnyen beláthatjuk, hogy 3 csoport van:

1. Megtakarítók
Ebben a kategóriában a fizetésed egy része a megtakarítási számlára kerül, ahol kamatozik. Amikor egy nagyobb befektetésre készülsz, innen veszel ki pénzt.

2. Állandó adósságban élők
Akik hónapról hónapra kölcsönt kell, hogy kérjenek, vagy mínuszban hagyják a kreditjüket. Valahogy kiegyenlítik, de állandóan valamelyik tétel mínuszban görgetik maguk előtt.

3. Tönkrementek
Akik sokkal többet költenek annál, mint amit megengedhetnének maguknak, olyan pénzt költenek, amire remény sincs.

Dan John – a szoknyához férfi kell

A rossz hír az, hogy az utóbbi 2-3 évünk arról szólt, hogy a Világ a 3. kategóriában élt. Ennek a levét isszuk. És nem mellékesen – mert azért ez nem egy pénzügyi tanácsadói blog – pontosan így is edzünk. A második és a harmadik kategória állandó jelleggel a határon vagy azon túli terhelést használ az edzésen. Menjünk ájulásig, hányni pedig kunszt, mert mutatja a terhelést. Nos, ha pusztán hányni akarsz használd az ujjad. Gyorsabb. Abban a korban, amikor mindenki erőállóképességet fejleszt – meg persze baromi funkcionális edzést végez – akkor azért érdemes lenne egy picit elgondolkodni: ha az erőállóképesség az erő egy formája, nem kellene előbb esetleg erősnek lenni, mielőtt az erő hosszú távú felhasználását lehetővé tevő erőállóképességet fejlesztjük? Az egyik a másikra épül. Ha nincs alapvető erőd, mire épül az állóképességed? Na ugye…

Alapmű

Dan John mondja, hogy kétféle edzés van.

Az egyik amit Dan “busz pad”-nak hív. A buszmegálló padján ülve és a buszt várva – ismerve a menetrendet – elvárod, hogy a kiírt érkezés pontos, és a busz ahogy a tábla írja, megérkezik. Időre. Ezek azok az edzéstervek, amelyek 12 hét alatt széles hátat, 6 hét alatt oszlop lábakat és 8 hét alatt masszív karokat ígérnek. Ezzel semmi baj sincs, egy versenyző élete ilyen, van egy verseny, és addigra a csúcson kell lenni.

Mi azonban nem vagyunk versenyzők, és Dan egy másik kategóriát ajánl, ez pedig a “park pad” módszer. A parkban a barátoddal beszélgetve és a padon ülve, élvezve a napsütést azt veszed észre, hogy egy mókus áll előtted. Az idő 13.55. Kicsi esélye van annak, hogy holnap 13.55-kor ugyanazzal a barátoddal, ugyanazon a padon ülve ugyanaz a mókus jelenik meg. Ha igen, hiba van a mátrixban. És az is hiba lenne, ha elvárnád, hogy így legyen. Ebben a kategóriában a dolgok látszólag összefüggések nélkül történnek, és Te csak dőlj hátra, és élvezd az életet…

Az RKC alapvetően az erő iskolája, így elvárható, hogy legyen valami alapismeretünk az erő növeléséről. De erről szól Pavel könyveinek jelentős része. Power to the people, Return of the Kettlebell, Power to the people professional és Kezdd el a Kettlebellt. Mind tartalmaz olyan programot, amit csak követni kell, és bizony a hatás nem marad el. A sikeres programokban azonban az a baj, hogy nem tartjuk be őket. Ha sikeres a program, úgy ráteszünk egy lapáttal, ha pedig sikertelen, nos akkor is. Vagy váltunk egy másikra. És egy harmadikra. Mi történik, ha keverem a PTTP programot az RTK-val, és adok hozzá ROP-ot. A válasz ez: semmi. A programnak az a lényege, hogy betartjuk. Keverhetem-e a Kettlebell Muscle programot Dan John One a Lift a Day programjával? Nem. Illetve keverheted, de ne panaszkodj, hogy nincs eredménye.

De hát az erőedzés unalmas – mondják sokan. Szerintem a profi golf az és a foci, de nem vagyunk egyformák. Erről majd később…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook