Energia rendszerek

Energia rendszerek

Ahhoz, hogy kicsit jobban belemélyedjünk az edzéselméletbe, ismernünk kell azokat az anyagcsere útvonalakat, melyek által energiát tudunk egyáltalán nyerni a különböző jellegű munkákhoz. Az energia útvonalak jellegük szerint három kategóriába tartoznak:

– Foszfagén

– Glikolitikus

– Oxidativ

Korábban azt feltételezték, hogy a három energia rendszer egymástól függetlenül működik, pontosabban egymást váltják le a munkában függően a munka hosszától és jellegétől. Ahhoz, hogy az egész ne legyen kinai, a következőket kell értened:

– Az izom az energiát az ATP-ből nyeri. ( adenozin trifoszfát)

– Ebből csak kevés van az izomban, ezért a test mindenféle helyeken rejt el vagy ATP-t, vagy éppen alkalmas rendszerekkel rendelkezik arra, hogy glükózból, zsirból, fehérjéből ATP-t nyerjen.

Hogyan néz ki ez közérthetően? A bevásárló központban vagy, van nálad némi készpénz, valamennyi Euro és a bankkártyád. Bemész egy bolta, és meglátsz egy pár zoknit. Olcsó és jó vásárnak tűnik, azonnal megveszed, a nálad lévő készpénzt használod.

Mész tovább, és meglátsz egy nagyobb ajándékot a feleségednek, de erre a maradék pénzed csak úgy elég, ha átváltod a nálad lévő Eurót. Igy is teszel, ahogy forintra váltottad mindet, már nincs jelentősége annak, hogy melyik forint miből lett – már ami a pénztárcádban van – és ennek a jelentős részét felhasználva meg is veszed az ajándékot. Szuper.

Készpénzed tehát már alig van, és most látod meg azt a DVD-t, amit régóta keresel, és találtál 1-2 zenei CD-t is. Még jó, hogy nálad van a bankkártyád, mert a DVD-t magadnak veszed, ezt kártyával fizeted, és mivel a CD-ket a feleségednek ajándékba, ezt inkább a nálad lévő forint felhasználásával teszed meg, mert nem szeretnéd, hogy a feleséged- akivel közös számlátok van – lássa, hogy ajándékot vettél neki.

Próbáltam némi karácsonyi aktualitást belevinni a dologba, de igy talán érthetőbb, hogy a három rendszer az elérési útvonal jellegében is más, és nem teljesen elkülönülő egymástól, hanem vannak átfedések.

Tehát mennyi ideig használod ezeket a rendszereket?

– Foszfagén rendszer kb 1o mp.

– Glikolitikus kb 4o-6o mp

– Oxidativ – 1 perc után

Megint fontos megérteni, ez nem váltófutás, hanem a 3 rendszer összehangolt munkája, de minden esetben valamelyik rendszer éppen a többségi munkát végzi. Az energiarendszereket az is megkülönbözteti egymástól, hogy alkalmazásukhoz kell-e oxigén. Ha nem – anaerob – akkor megjelenik egy újabb fogalom, ami a tejsav.

Ennek most mi értelme volt? Nos annyi, hogy ha ismered az alapokat, jobban megérted, mi történik veled, amikor éppen a saját, vagy más edzését tervezed.

Természetesen folytatom ezt a témát…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook