Eleget tudsz?

Eleget tudsz?

Rendkívüli módon becsülöm azokat az edzőket, akik éves bevételük egy részét arra költik, hogy tudásukat elmélyítsék, újabb, mélyebb és praktikusabb tudással felvértezve jobban megfeleljenek annak az alapelvnek, ami a minimum kellene legyen minden edző számára – ez pedig így hangzik: ne árts.

Az úgynevezett funkcionális edzés forradalmasítja azokat az elképzeléseket, amelyek az elmúlt 20-30 évben az edzést meghatározták. A helyzet az, hogy amikor minimális vagy éppen semmi eszköz sem áll a rendelkezésre, akkor az edző tudása halmozottan érvényesül, hiszen egy modern gépesített edzőteremben nehéz – habár nem lehetetlen – megsérülni, de ugyanakkor az elérhető eredmények és szűk sávban mozognak. Az edző tudása, tapasztalata azonban nem helyettesíthető konzerv edzéstervekkel és gépekkel, az emberi tényező az edzésben a legfontosabb elem, és azt gondolom sokáig az is marad.

Ez persze azzal is jár, hogy az edzők törekednek arra, hogy ismerjék és alkalmazzák a funkcionális edzésben alkalmazható lehetőségeket, a felméréstől a korrekcióig, a funkcionális anatómiától az alapvető rehabilitációs eljárásokig. Az állandó tanulás és személyes fejlődés nem lehetőség vagy keserű kötelezettség, de szakmai minimum is, amit az ember magával szemben kell, hogy támasszon. A kliens a testét adja a kezünkbe, és azzal az elvárással teszi ezt, hogy valami jobb lesz a végeredmény, mint a jelen helyzet, és tesszük ezt úgy, hogy az egészségét nem kockáztatjuk. A folyamatos fejlődés szempontjából tehát az önképzés fontos eleme az edző szakmai fejlődésének.

Természetesen az sem mellékes tényező, hogy az edző, aki folyamatosan növeli tudását a legjobb befektetést hajtja végre, hiszen a saját tudásába okosan befektetett pénz a legjobb invesztíció, ami növeli a versenyképességet és természetesen lehetőséget ad arra is, hogy magasabb összegért szolgáltasson. Biztos vagyok benne, hogy egy FMS kurzus növeli a személyi edző vagy RKC oktató alkalmazható tudását és így a szakmai és piaci értékét is. Sőt, azt gondolom, hogy minden aktív edzőnek éves szinten a bevételének egy részét szakmai tudásának fejlesztésére kellene költenie, ahogy ezt teszik minden olyan iparágban, ahol a technológia friss ismerete kritikus a szolgáltatás minősége szempontjából. Csak az edzés lenne ez alól kivétel? Nem hiszem…

Amikor Pavel elvégzi a CK-FMS kurzust, Dan John végigcsinálja az RKC II programot vagy Gray Cook az RKC képzést, akkor furcsán hat az a kifogás – amit már hallottam sajnos itthon is – hogy már eleget tudok. Tudom, a legtöbb kurzus ára magas, de ha jól választod meg a kurzust, akkor van olyan, amiért érdemes feáldozni másik 3 kurzus elvégzését, mert szelektálni is tudni kell a hasznos és haszontalan események között. Sok kurzus esetében a kérdés nem az, hogy meg tudod-e engedni magadnak, hanem az, hogy meg tudod-e magadnak engedni azt a luxust, hogy nem veszel rajta rész.

Ezért is tisztelem azokat az edzőket, akik időt – és gyakran anyagiakat – nem sajnálva fejlesztik tudásukat. Teszik ezt azért, mert hajtja őket a magukkal szemben támasztott magas elvárás és annak igénye, hogy napról-napra többet adhassanak klienseiknek. Az RKC közösség ebből a szempontból különleges, mert az RKC mellé ajánlott kiegészítő kurzusok segítenek abban, hogy nagyobb tudással felvértezve álhasson ki az oktató a kleinsek elé. 2011-ben is számos olyan nyílt és zárt program lesz, ahol mindenki aki szeretne elmélyülni a funkionális edzés mélységeiben, megtalálja a megfelelő információt.

 

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook