Diéta és idegrendszer

Diéta és idegrendszer

Diéta és idegrendszer. Sokan gondolják, hogy a diéta a táplálkozási szakértők terepe, és oda dietetikuson kívül más be sem teheti a lábát. Ezt a postot egy fórumra írtam be, de talán itt is érdekes lehet. Figyelem, öveket bekötni.

Igen, ha fogyni akarsz, úgy a nap végén kalória mínuszban kell lenned. Egyszerű? Igen. Nehéz megcsinálni? Igen. Senki nem mondja, hogy ami egyszerű, az könnyű…..:)

A motiváció egy megfoghatatlan fogalom, és könnyű valóban azokat mutogatni, akik erős akarattal lefogytak, de nem ez a többség, ahogy a többség nem szokik le elsőre a dohányzásról sem. És másodikra sem. Hanem talán 5-7 próbálkozás után.

Analógia jön, tessék kapaszkodni…:)

Ha valaki megsérül, úgy alternatív mozgásminta alakul ki, hiszen az idegrendszer kíméli a sérült testrészt, ennek okán lehetővé teszi, hogy mégis elvégezze az adott feladatot – járás egyenes irányban – de számos kompenzációval. A motoros tanulás alapján 10.000 ismétlés után már autonóm szakaszban vagyunk, tehát megvan az új mozgásminta. Ha egy szöveti sérülés gyógyulási ideje 2 hét, és napi 3000 lépést megteszünk, úgy 42.000 eléggé autonóm szakasz.

Miért írtam ezt le?

Ha valaki éveken át rosszul eszik – és ennek eredményeképpen elhízik – úgy az idegrendszer a helytelen étkezést – vagyis minden étkezés mögötti étkezési döntést – elegendő ismétlés esetén már az autonóm státuszba teszi. Napi 5 étkezéssel 4-5 év alatt el lehet jutni ide. A döntés, amely alapján valaki a változást veszi célba a már kialakult és rögzült – tehát autonóm szakaszba lépett – szokásokon akar változtatni. A változás stressz, a stressz pedig több energiát emészt fel, mint a változatlanság. Az idegrendszer nem szereti a stresszt, mert a stressz nem biztonságos. Ahhoz tehát, hogy valaki diétába kezdjen nem árt megérteni, hogy ez egy hosszú folyamat. Milyen hosszú? Akár 10.000 étkezés, ugyanis új mintákat kell kialakítani. És ez ugye akár 5 évig is eltarthat.

Ha valaki arr9ól beszél, hogy még évekkel a diéta után is néha szenvedés jól ennie, a magyarázat egyszerű. Az étkezése még a kognitív vagy asszociatív szakaszban van, és ez szenvedés, stressz amely ellen az idegrendszer minden erővel küzd. Minden diéta jó, ha képes vagy arra, hogy végigcsináld, és ha fogyás esetén kalória mínuszt ér el…És mind a jelenleg az Amazon.com-on fellelhető diétás könyv – 25.000 felett – ezt tűzi ki célul… És egy diéta sem 8, 30 vagy éppen 90 napos. Ez van…:)

A zseniális az a motoros tanulás elméletében, hogy szinte minden területre kiterjeszthető. Rendszeresen hülyeségekre költöd el a pénzed? Nem fejtem ki ezt a problémakört, vezesd le Te magadnak. Hát nem eszméletlen az emberi idegrendszer?

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook