Bár korábban tudtam volna…Magyar Atlétikai Szövetség

Bár korábban tudtam volna…Magyar Atlétikai Szövetség

Valamiért ez volt az a mondat, amit különféle formában 10-15 embertől hallottam. Hadd meséljem el, mi történt…

2 hete kaptam meghívást a Magyar Atlétikai Szövetségtől, hogy tartsak előadást RKC témakörben az edzőknek. Nem a jövendő edzőknek, hanem az edzői továbbképzés keretén belül olyan edzőknek, akik közül páran már 25-30 éve dolgoznak a válogatott sportolókkal. Jött pár versenyző is, és mi lettünk volna a színes program, ebéd előtt….Természetesen nem rontunk ajtóstól a házba, FMS teszten keresztül kívántam bemutatni, mit értünk a mozgás minősége alatt. Két segítőm is akadt, Csíky Ferenc és Mári Tamás.

Az első 5 perc arról szólt, hogy a teljes közömbösségből valahogy átlökjük a 40-50 edzőt legalább addig, hogy felvonják a szemöldöküket azzal, hogy: “ez meg miről beszél”? Mivel éveken át kommunikációt tanítottam, sikerült a jeget addig törni, mire sok karba font kéz és keresztbe tett láb helyett végre más állást mutatott. Ekkor kikapcsoltam a mikrofont, és közepes hangerővel fojtattam. Tudtam, hogy a középső és hátsó sorok semmit sem hallanak. Ha nem is érdekli őket a téma, az sem érdekli őket, amit mondok. 1 percen belül már a nézők ordítottak be, hogy vissza a mikrofont, mert nem értik amit mondok. Egészen eddig teljesen értelmetlen lett volna bármit bemutatni…Innentől azonban volt mire törni magunkat…..:)

Szerencsénkre sikerült kérni két válogatott versenyzőt – edzőikkel jöttek – hogy segítsék a mérést, és hogy a szakemberek lássák a folyamatot. 13 és 14 pontot mértünk, ami semmiképpen sem kíváló, de élsportoló szinten azt kell mondjam átlag fölötti. Ferivel pontosan tudtuk már akkor, amikor kijöttek, hogy mit várjunk. az ugróatléta természetesen asszimetrikus volt, a spriter pedig kötött. Végigmentünk velük a mérésen…Az edzőkön látszott, hogy meg vannak döbbenve, mert szembesültek valamivel, amit eddig sejtettek, és íme itt a megoldás. De mi a megoldás, hiszen látjuk az asszimetriákat, látjuk a mobilitás problémákat, és mindannyian ismerték a két versenyzők a sérüléseikkel együtt, amit a teszt pontosan képzett le. És akkor jött a kérdés: ” és akkor hogyan javítsuk meg?”

Az egyik edző azt mondta, hogy a vállmobilitás a legnagyobb gond, és fogalma sincs, azzal mit lehetne tenni, ha ez az érték alacsony. A szervezőnk jelezte, hogy ha valakinek baj van a vállával, az Ő. Azt hittem viccel a hölgy, mert a nőknél általában meglehetősen jó a vállmobilitás teszt. FMS vállmobilitást teszt eredménye 1-1, de a jobb és bal oldali között közel 17 centi eltérés volt még pluszban. Kihívás. 5 perc múlva szimmetrikus 2-2 volt az eredmény. Innentől minden szavunkra figyeltek.

A végén bátor jelentkezők megismerkedtek a swing alapokkal, és egy 2 perces 20-10 másodperces swing fél tabata erejéig edztettek is egy kicsit. És már így is közel 30 perc pluszban voltunk.

A végén mindhármunkat szó szerint körbevettek az edzők, és a leggyakrabban hallott mondat ez volt: WBár korábban tudtam volna…” És be is fejezték azzal, hogy:
– akkor nem lenne a tanítványom sérült.
– nem lennék én magam sérült.
– még mindig versenyeznék
És még sorolhatnám hosszasan.

A végén Vaszi Tünde jött oda hozzánk – 10 éven át távolugrásban a top 8-ban volt, mai napig az országos csúcsot Tünde tartja – és mondta az utolsó sort a háromból.

Őszintén – megható volt az a szeretet és hozzáállás ahogy búcsúztattak minket, talán jelent valamit, amikor a szervezésért felelős hölgyet azzal bombázták a résztvevők, hogy máskor is hívjanak meg minket. Ferinek és Tamásnak köszönöm újra a segítséget, nagyszerű munkát végeztek.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook