Alapok – ha küzdősportoló vagy

Alapok – ha küzdősportoló vagy

Sok levelet kapok RKC edzés és küzdősport témában. Pár kérdésre próbálok most választ adni.

Miért jó nekem a TGU?
A TGU az egyik legkomplexebb RKC gyakorlat, mely korrekciós jellege és felmérő funkciója sem elhanyagolható.
Felmérő – Kis súllyal végezve az RKC oktató választ kap arra a kérdésre, hogy milyen alapvető stabilitás/mobilitás gondokkal küzdesz.
Korrekciós -a felmérés alapján az RKC oktatód lebontja részleteire a gyakorlatot, és csak azon stációkat oktatja, amely az állapotodnak megfelel.
Természetesen ha minden rendben van, akkor fokozatosan rámehetsz a nagyobb súlyokra.Tehát a TGU esetén a kérdés nem az, hogy meg tudod-e csinálni, hanem az, hogy rossz mozgásminták esetén bármi mást csinálhatsz-e…Ez persze nem esik jól egy harcosnak, de az erőnléti edző célja a sérülések megelőzése a hiányosságok felismerésén és a korrekciós eljárásokon keresztül. Azt nem tehetjük erősebbé, ami nem funkcionál helyesen, mert akkor a diszfunkcionálist tettük erősebbé, igaz?

Minőség kontra mennyiség
A mennyiségnek csak akkor van értelme, ha minőséggel párosul. Nem sok értelme van annak, ha perceken át rossz minőségű ütéseket gyakorolsz a zsákon. A harcművészet – ahogy az RKC is – mozgástanulás. Nem technikát tanítunk, hanem mozgást, nem egyes izmokra edzünk, hanem mozgást végzünk a súllyal.

Megtanulhatom az internetről?
Mozgást tanulni komplex folyamat. Biztos vagyok benne, hogy a választott sportodba úgy kezdtél bele, hogy megkerested a legjobb, elérhető edzőt/mestert. Esetünkben is ezt javaslom. Nem gondolom, hogy az RKC annyira bonyolult lenne, mint bármely küzdősport stílus, de minden az alapokon múlik, gondolom ebben egyetértünk. Legalább az alapokat tanuld meg szakembertől.

Egy csomó jó gyakorlat van a neten, melyiket javaslod a sportomhoz?
Mivel a választott sportod vélhetően bonyolult, nagy fizikai megterheléssel jár, és fontos készségeket kell elsajátítani, az erőnléti edzésed legyen egyszerű. Az egyszerű esetünkben nem jelenti automatikusan azt, hogy az edzés részét nem képezi a minőség. Nem javaslom ütést végző sportolóknak például az olimpiai rúddal történő szakítást, lökést vagy guggolást a súlyt a vállon tartásakor, de mellen sem igazán… Egyrészt az olimpiai súlyemelés sok éves gyakorlást és magasan képzett súlyemelőedzői felügyeletet kíván meg. Természetesen, ha a választott sportágad mellett erre van idő, hajrá. A fent nevezett gyakorlatokban a csukló pozíciója kissé aggasztó, sajnos a csukló súly általi állandó feszítése nem kedvez azoknak a sportolóknak, akik ütést is végeznek, főképpen full-contact jelleggel. Röviden: swing, tgu, snatch, katonai nyomás, windmill, goblet vagy rögzítésben guggolás, viking push press – és ezek variációi. Ne felejtsd el, az elitet az átlagtól az különbözteti meg, hogy erősebbek az alapokban.

Snatch vagy swing?
Ha olyan sportot űzöl, ahol a robbanékonyságod horizontálisan érvényesül – boksz, mma de gyakorlatilag minden küzdősport – akkor a swing jobb, hiszen ennél a gyakorlatnál a csípő a generált erőt előre fejti ki. A snatch természetesen nagyobb kihívás a kardiovaszkuláris rendszerre, de a vektor szinte merőleges a földre, és valljuk be, ha nem tudsz jól szakítani – vagy százasával szakítasz – úgy a tenyérről lejövő bőr pár napig gondot okozhat a felkészülésedben. Nem minden RKC gyakorlat egyenlő, de vannak egyenlőbbek….)

Egykezes vagy kétkezes
Küzdősportolóknál jobban szeretem az egykezes gyakorlatokat. Egyszerűbbek, könnyebben megtanulhatók és az unilaterális terhelés miatt remekül segíti a sportolók egyébként és aszimmetrikus mozgásait. Ha azonban van módod, csapj bele a dupla súlyos gyakorlatokba, sőt, ne hagyd ki a dupla, de eltérő súlyos gyakorlatokat sem.

Kiegészítések:

De én küzdősportoló vagyok, nem létezik, hogy stílustól függetlenül ugyanazt kell végeznie mindenkinek.
Előbb ember vagy, csak aztán küzdősportoló. Azokat az egészséges mozgásmintákat kell újra felépíteni, amelyek a választott sportodnak köszönhetően sérültek, mert ne felejtsd el: amit végzel, ahhoz adaptálódik a tested. A test elsődleges funkciója a túlélés, és ehhez az adaptáció segíti. Amit csinálsz, ahhoz adaptálódsz. Jelzem amit nem csinálsz, ahhoz is – mondta a zen mester…

A súlyzós edzés lemerevít
Nem. A rosszul végzett súlyzós edzés merevít le.

Szoktam kettlebellel és más eszközzel is sportági mozgást végezni. Az ok?
Nem javaslom. A sportági mozgások súlyzóval történő modellezése új mozgásmintákat kreál, és a jól felépített technikát roncsolja. Erről írtam korábban, kérem olvass utána.

Azt írtad fájdalomban ne végezzünk edzést. Akkor hogyan eddzünk sípcsontra?
Hobby thai boxos vagyok, ezért a véleményem ne, mint thai box szakértőét nézd. A fokozatosság elve itt is igaz. Én egy 10 fájdalom skálán mérve 4 fölé nem mennék felkeményítéskor sem. Az idegrendszer abban lesz jó, amit gyakorol. És ha a fájdalmat gyakorolja, abban lesz jó…

Nincs bellem. A saját testsúlyos gyakorlatokról mi a véleményed?
Az, hogy amíg valaki nem képes a saját testével minőségi munkát végezni, ne nagyon álmodozzon súlyzós munkáról. A Meztelen harcos alapmű. Guggolás, egylábas guggolás, fekvőtámasz és nyomás kézállásban, húzódzkodás – ezeket javaslom. Ha ezeket jó minőségben tudod, le a kalappal…

Kérdésed van? Jöhet…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook