Aki lehetnél…

Aki lehetnél…

Kevés dolog zavar annál jobban, amikor egy munkát középszerűen sikerül csak elvégezni – különösen akkor bosszant ez, ha ezt a hibát én követem el. Az átlagos nem minden esetben középszerű, de általában kéz a kézben járnak. Ezt csak azért írom, mert az utcán sétálva elnézve a felnőtteket és főképpen fiatalokat szembetűnő az, hogy milyen gyengék az emberek.

Önmagában nem az zavar, amit látok, hanem elszomorít az, hogy mást láthatnék. Az emberi test elképesztő dolgokra képes, és az emberek többsége még csak meg sem sejti, még csak a közelébe sem kerül annak, hogy megértse, alapvetően sokkal több a közös bennünk, mint ami elválaszt, és ez biztató arra nézve, hogy az erősektől sem csak balszerencse választja el a gyengéket, hanem a döntés, hogy erős akarok lenni. Olyan erős mint a legerősebbek? Nem feltétlenül, de erősebb annál, aki ma vagyok vagy éppen tegnap voltam.

A zavaró tehát nem az, hogy az emberek nem erősek, képtelenek valaha is elérni azt, amire minden lehetőségük szerint esélyük lenne, de valamiért – és ok, kifogás mindig van és lesz – soha egy lépést sem tesznek azért, hogy az egyébként bennük rejlő lehetőséget a felszínre hozzák.

Régebben a dolog egyszerű volt. Ha azt mondtad valakinek, hogy kézenállásban ki bírod magad nyomni, akár faltámasz nélkül is – legalább valamiféle csodálkozás volt érzékelhető – mert korábban maguk is próbáltak valami hasonlót, vagyis volt viszonyítási alapjuk. Mára a viszonyítási alap tűnt el, hiszen ha még csak meg sem próbálták, hogyan tudnák megérteni a mögötte lévő munkát, tervezést és látni magukat akár, hogy csak egy kicsit több munkával ők is elérhetnék ezt. Igen, az egészben a drámai az, hogy amit sokan képesek vagyunk kinyomni, felemelni és egyáltalán kivitelezni, az nem valami megszállott munka eredménye, ami naponta órákat vesz el az életünkből – hanem kevés idő alatt és viszonylag kevés, de tervezett idő és gyakorlás után lettünk képesek arra, amit meg tudnunk tenni, amire egyébként programozva vagyunk.

Úgy döntöttünk, hogy azok leszünk, akik lehetnénk.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook