TGU korrekció

TGU korrekció

Régóta tudjuk, hogy a TGU több, mint egy összetett gyakorlat. Van aki erőállóképesség növelésre használja, van aki a max erejének növelését várja el a TGU-tól, és igazuk is van…Mondom ezt úgy, hogy csináltam már 50 percen át 24 kilóssal tgu-t és keltem már fel 40+12 kilóval. Ugyanakkor egyre inkább a tgu egy harmadik alkalmazási területe felé fordultam Brett hatására mostanában, ez pedig a korrekciós irányvonal.

A helytelen, szabálytalan és asszimetrikus TGU és az FMS által feltárt problémák erősen rímelnek egymásra, ehhez azonban mindkettőt megfelelően meg kellett ismerni, hogy legyen összehasonlítási alap. Egyre inkább az vettem észre, hogy TGU-nál a nyújtott láb sarka – de néha az egész láb – elemelkedik a talajtól, szinte bicskázik a test. ( Ha a saját testsúlyod felével állsz fel, a dolgot még meg is értem…ha nem…) Ha korrekciós szempontokat veszek figyelembe, úgy ez számomra elfogadhatatlan minőség, és a minőség hiánya valamilyen problémára utal. Azt vettem észre, hogy az FMS teszben mért törzserő problémák – fekvőtámasz és átlépés teszt – és a tgu közbeni lábemelés között erős átfedés van. Azon tanakodtam, mi lenne a leggyorsabb megoldás, és ezt találtam ki.

tgu1

A képen a lábfejem nyomja le Feri.

1. Nézd meg, hogy a TGU felkelés részénél felemelkedik-e a sarok vagy az egész láb. Mindkét oldalt vizsgáld meg, legyél kritikus. Te azt is érzed, ha éppen elemelkedik.
2.Tegyél be az achilles alá egy összehajtott törölközőt. Egy kicsit emelje el a sarkad a földtől.
3. Lábfej pipál!
4. Indítsd el a mozdulatot, miközben a sarkad lefelé nyomod.
5. Végezd ezt el kezdetben súly nélkül, de az ellenkező kar függőlegesen az égbe mutat.
6. Próbáld ki kisebb, majd nagyobb súllyal.
7. Ha a saját testsúlyod 1/3-ig ez megy teljesen szabályosan, sarkat leszorítva akkor jól dolgoztál.

Próbáld ki, a hatás a törzserő növelésére nem marad el.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook