TEF es EPOC

TEF es EPOC

Mi az a TEF?

A TEF a Thermic Effect of Food, vagyis magyarul a taplalkozas hatasara letrejovo termogenezis. Amikor eszel, akkor maga az eves – ragas, nyeles – es maga az emesztes is energiat igenyel. A taplalekok megemesztese osszetevoktol fuggoen tobb vagy kevesebb energiat igenyel.

A feherje emesztese aker elerheti a bevitt kaloria 30%-at is. Mig egyes zsirok TEF erteke 3%, ami azt jelenti, hogy minimalis raforditassal alakithato at zsirra. Ha tehat indokot keresel ahhoz, hogy emeld a feherjebeviteled a szenhidrat es zsir karara, ime egyet most kaptal.

Mi az EPOC?

Excess Post-exercise Oxygen Consumption – A fogalom azt a jelenseget irja le, amely megnovekedett energiafelhasznalast okoz, fizikai tevekenyseg hatasara, sot mivel az EPOC az edzes utani megnovekedett anyagcseret definialja, amely hosszu orakig is eltarthat, amennyiben a helyes tevekenyseget es terhelest valasztottuk. Es ilyenkor jon a kerdes, hogy ugye ezt azt jelenti, hogy a sajat pulzus tartomanyomban dolgozom, 25-30 percen tul es kozepes intenzitassal, hogy a szervezet zsiregeto modba kapcsoljon. Rossz valasz, leszallhatsz taposogeprol. Ilyen jellegu edzes hatasara a megnovekedett kaloriafelhasznalas kizarolag a tevekenyseg ideje alatt tart. De egy jo ki intervallumos edzes hatasara ez akar 36, tehat figyelem, 36 oraig is eltarthat. Eddig tart, amig a szervezeted anyagcsereje ujra a normalishoz kozelit.

Tehat nem eleg, hogy rovidebb az edzesed, de meg hasznosabb is. Es akkor meg nem beszeltunk az EPOC a negyzeten hatasrol, vagyis mi van akkor ha meg a 36 oran belul vagy, es ujra intervallumos edzest hajtasz vegre?  Ebbol a szempontbol az egyik legjobb edzes a Vo2 max edzes neven elhiresult gyilkos program.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook