Funkcionális edzés

Funkcionális edzés

Korábban a funkcionális edzés meghatározását kértem Tőletek, amit sokan meg is tettetek, ezt köszönöm. A kérést nem vizsgának szántam, viszont szerettem volna megtudni, Ti hogyan határozzátok azt a fogalmat, ami ma a legnagyobb fitnesz őrület a világon, és amit funkcionális edzésnek hívnak.

A „funkcionális edzés”az a módszer, amely közvetlen kapcsolatban áll  azzal a tevékenységgel, amely támogatása érdekében végzed. Ez az én meghatározásom, és ha azt vártad, hogy specifikus leszek gyakorlat/eszköz/rendszer megnevezésével, sajnos nincsenek jó híreim…

Ha a meghatározásom elfogadod kiindulásképpen – ami ugye nem kötelező, de elfogadás híján az egész írásomnak elméletileg nincs sok értelme – akkor érdemes elgondolkodni azon a rengeteg változón, amit a meghatározás rejt.

Funkcionális edzés – mindenkinek

Elsődlegesen fontos megérteni, hogy a funkcionális edzés csak akkor funkcionális, ha:

  1. közvetlen kapcsolatban áll  azzal a tevékenységgel, amely támogatása érdekében végzed
  2. módszert takar és nem gyakorlatot/eszközt stb.

Ez tehát feltételezi azt, hogy mivel a célt a folyamat elején határozzuk meg, ennek támogatásához kiválasztjuk a megfelelő rendszert, és ezen belül használjuk azokat a változókat, amelyek a célhoz a legegyszerűbben elvezetnek. És talán már meg sem lepődünk azon, hogy a számtalan változó okán kicsiny a valószínűsége annak, hogy a nekem szükséges funkcionális edzés megegyezik a Neked szánt funkcionális edzéssel.

Más a kiindulás, más a cél – tehát a támogatott tevékenység – és ezért a kiválasztott változók sem lesznek ugyanazok, miközben meglepő átfedések azért akadnak.

Ha tehát valaki funkcionális edzést tervez ketrecharcosoknak, az ugyan általánosságokról tud beszélni, viszont az adott edzésterv amit meghatároz nem lesz ugyanaz már két sportoló esetén sem… Ami jó az egyiknek bizony haszontalan vagy éppen ellenjavallt lehet a másiknak. Csak azért, mert ugyanazt a sportágat művelik, nem feltétlenül lesz azonos az edzésük.

Funkcionális edzés – nem az edzés

Már a megfogalmazás sem helyes – szerintem – mert ez nem edzés, hanem koncepció, rendszer. Önmagában egy edzés sem funkcionális, ha nem illik bele a rendszerbe. Nem nyelvészkedni akarok, de ugye az egyértelmű, hogy nem egy edzésről szól a dolog, hanem azok sorozatáról – meg a pihenésről, étkezésről – amelyek egymás után fűzve adják ki az egész edzéstervet, amely a rendszert képezi és célja az adott tevékenység támogatása.

Funkcionális edzés – nem a gyakorlat

Sokan azt gondolják, hogy maguk a gyakorlatok tesznek egy edzést funkcionálissá. A kettlebell swing funkcionális, a kétkezes rúddal végzett bicepsz gyakorlat nem az. Nos, a az utóbbi gyakorlat biztosan funkcionális egy cselgáncsosnak, vagy éppen nekem ha éppen a „két kézzel bárhogy” emelésre készülök. A swing pedig nem az, ha éppen térd vagy éppen csípő mobilitási gondjaid vannak…

Funkcionális edzés – nem az eszköz

Nem az eszköztől lesz az edzésed funkcionális. Nem a pörölykalapácstól lesz az edzésed funkcionális, vagy attól, hogy az edzéseden kettlebellt használsz. Hanem attól, ahogy használod, kell-e egyáltalán használnod, vagy éppen bele illik-e abba rendszerbe, melynek célja az elsődleges célod támogatása.

Egyszerű

Van egy angol mondás – „biggest bang for your buck.”  A legnagyobb hatás a legkisebb befektetéssel. A  Z-Health programon ez az egyik kulcsmondat, nem véletlenül. Hihetetlen bonyolult gyakorlatokat lehet kieszelni, de valamiért nálam a nyerők:

–          sokízületes

–          több izomcsoportot bevonó

–          főképpen állva végzett

–          szimmetrikus és aszimmetrikus

–          súllyal vagy saját testsúllyal végzett

Változók

–           edzés gyakoriság
–            gyakorlatok
–            pihenő idők
–            kivitelezési sebesség
–            terhelés
–            szett
–            ismétlés
–            használt súly nagysága

Egyéb változók

–          kiindulási állapot

–          cél

–          rendelkezésre álló idő

Rendszer az edzésben – felépítés

Az edzés tehát egy változó a sokból, amely azonban a nagy rendszer része, és mint ilyen, pár szabály vonatkozik rá.

–          „Bemelegítés” – mozgás előkészítés, aktivizálás, korrekciós gyakorlatok

–          Törzserő gyakorlatok

–          Erőgyakorlatok

–          Metabolikus edzés

–          Regeneráció

Végigolvasva tehát az egész írást bizonyosan megérted, hogy miért érdemes óvatosan bánni a funkcionális edzés kifejezéssel, és miért jóval több ez, mint Bosu párnán bicepszezni. Amit persze eddig is tudtál, és ez a jó hír…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook