Fájdalom – megjegyzés

Fájdalom – megjegyzés

Megjegyzés a fájdalom című íráshoz.

Juci RKC jelezte, hogy adrenalin hatására nem érzünk fájdalmat. Ha elfogadjuk azt, hogy az egész testet a központi idegrendszer irányítja, akkor innen már csak egy lépés az megérteni, hogy:
– Az idegrendszer minden esetben a túlélést tartja elsődleges funkciónak
– A legstabilabb rendszer
– A leginkább rugalmas rendszer

Számos olyan példa van, amikor súlyos sérülést szenvedő alanyok sérülés pillanatában nem éreztek fájdalmat. Példa erre egy ismerősöm, aki teljesen vétlenül került bele egy szórakozóhelyi verekedésbe. Adott is és kapott is, és ahogy elhagyta a helyszínt kezdte érezni, hogy fáj a háta. Ami azért volt furcsa, mert a kabátja szétnyitásakor a hasi területen volt véres az ing. Kiderült, hogy megszúrták hátulról, és a szúrás – na mekkora eszközzel szúrhatták meg, képzelheted – átmenő volt. Viszont semmit sem érzett belőle, lekevert még néhányat annak, akinek kellett.

De miért nem érzett semmit?
Persze az adrenalin dolgozott, de van itt más is. Abban a pillanatban a központi idegrendszer úgy értelmezte, hogy a túlélés az elsődleges, és a fájdalom nem segíti ezt. Egyszerűen nem engedte, hogy a fájdalom megjelenjen, mert akkor az ismerősöm nem tudta volna megvédeni magát.

Miközben ilyen szélsőséges esetben képes az agy lelőni a fájdalomérzetet, más esetekben pedig minimális ízületi kopások – lumbális szakasz – okonak embertelnül nagy fájdalmat. Mondhatnánk azt, hogy logikus. Az agy ismeri a gerinc fontosságát és sérülékenységét, és ennek okán a gerincben több nociceptor is van. Tehát már kisebb veszélyre is magasabb fájdalmat generál az agy…De akkor miért van az, hogy a felnőtt lakosság közel 80%-a rendelkezik valamilyen gerincet érintő ízületi kopással – és közben alig 10% az, akinél ez fájdalmat is indukál? És nem feltétlenül azoknál, akiknél a kopás a legerősebb…

A fájdalom nem a fájdalmas területen képződik. A fájdalom érzetét az agy produkálja. Nem kell ahhoz szöveti sérülés, hogy valami fájjon. Ha az agy úgy érzékeli, hogy egy mozgás sérülést okozna, fájdalmat produkál. Mert jól tudja, hogy erre reagálni fogsz.

De mi köze ennek az edzésedhez?

Bizony sok. Tegyük fel, hogy megérkezel az edzésre, és valamiért a mai napon a jobb vállad mozgástartománya csökkent. Egy régi sérülés, rosszul aludtál, stressz és megannyi faktor az, ami ezt kiválthatja. Amennyiben a programod fej fölötti nyomást tartalmaz, akkor nem ez lesz az a nap, amikor csúcsot nyomsz. A fej fölé való munkát ugyanis a CNS – központi idegrendszer – veszélyként értékeli, amit bármi áron meg kell akadályozni. Elsődlegesen nem engedi azt, hogy a lehető legjobb izomfeszülést érd el. Ami máskor szinte a fejed fölé repülne, most komoly erőlködést kíván. Magad sem érted miért. De azért csak nyomkodsz, mert ugye az edzésterv…És akkor hirtelen már fáj is. Lehet, hogy éppen a váll fog fájni – mert ebből értenél – de lehet, hogy az agy úgy dönt, egy teljesen másik területen generál fájdalmat. Mindegy, csak hagyd már abba…

De akkor hogy kellene edzeni?
A zhealth rendszerében az a fantasztikus, hogy akár minden edzésen fel tudom mérni magam, vagy éppen a kliensem. El tudom végezni a szükséges javítást. És mivel az idegrendszer 482 km/h sebességgel dolgozik, a változás gyakran percek kérdése. De ez még nem minden. Ha ismerem a kritikus területeim, vagy tudom, hogy egy gyakorlat során lezáródhatnak ízületek – például a húzódzkodásnál “csirkenyak” jelleggel állal akarsz a rúdhoz érni – akkor akár két ismétlés között is javíthatsz, de két sorozat között mindenképpen. A zhealth idegtudományi választ ad mindenre.

Megjegyzés: többen megróttak levélben, hogy ejnye már, jó dolgokat írok, de a mechanoreceptorok száma csak nem változik. A helyzet az, hogy itt kétféle változásról van szó. Egyrészt a mozgástartomány elvesztésével az agy elveszti a kontrollt egy csomó mechanoreceptor felett, vagy éppen a proproiceptív térkép ködös lesz.Erről ír Gabi RKC itt és itt. Ezzel az elérhető receptorok száma csökken, habár ha leltárt tartanánk, mind meglenne, csak nem aktívak. Igaz. Alább hadd idézzek valami érdekeset, sajnos angolul:

Onodera T., Y. Shirai, M. Miyamoto, Y. Genbun. Effects of anterior lumbar spinal fusion on the distribution of nerve endings and mechanoreceptors in the rabbit facet joint: quantitative histological analysis. J Orthop Sci. 8(4):567-576, 2003.

“These results suggest that immobilization of the intervertebral segment causes a reduction in the number of mechanoreceptors in the facet joint capsules because of the reduction in mechanical stimulation. Moreover, in the upper adjacent facet joint there may be neural sprouting caused by nociceptive stimulation.” This is further evidence (in an animal model) that the body will remodel in a possibly negative way to immobility.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook