Szóval Te írod az edzésterved?

Szóval Te írod az edzésterved?

Az edzések tervezésekor fontos szempont az objektivitás és természetesen annak képessége, hogy az ember szakmailag megfelelő tervet tudjon készíteni. Mindkettő egyformán fontos tényező, és egyik sem oldható meg pusztán a saját tudásomra alapozva. Mert magammal szemben egyrészt korántsem vagyok objektív, és ennek okán maga az edzétervezés sem lehet az. Ismerni a saját céljaim és ahhoz hozzárendelni a megfelelő tevékenységet persze alapszinten működik az esetemben is, de az ember egy kicsit körbenéz azt látja, hogy az igazán sikeres emberek – legyen ez most sport, üzlet, egészség, harcművészet és spiritualitás – jellemzően szakértővel dolgoznak, az utasításait követik. Az angolban ezt a coach kifejezéssel jelzik, de a területtől függően ez lehet tanácsadó, edző, guru, mester és persze a lista hosszú.

Az edzésben – ha például a személyi edzést veszem – a technológia az edzés tervezése és gyakorlat betanítása, és nem a szettek és ismétlések számolása. Azon kevesek, akikkel személyi edzés keretében dolgozom ezt már megtapasztalhatták. Roppant módon figyelek a betanításkor a mozgás minőségére, és a programot prezízen készítem el előre több hétre. ( Megjegyzés – amit az aktuális állapot bármikor simán átír, és ez ismét hozzáértést igényel, azt hiszem…) De ha egy szett közben megkérdezed, hogy mennyi van még, válaszban ne reménykedj.

Sokan azt mondják, hogy olyan embertől kell/érdemes tanulni, aki már tudja mit beszél, hiszen már ott volt, megjárta azt a hegyet. Logikusnak tűnik, de ha választani lehet, hogy kitől szeretnék bokszot tanulni, akkor Many Pacquiao lenne a megoldás, vagy Many edzője, aki már tucatnyi embert vitt el a bokszvilág tetejére? Hm…Lehet, hogy csak nekem tűnik logikusnak az utóbbi megoldás.

Ahogy nem tudom a magam objektív FMS tesztjét kivitelezni, úgy nem tudom korrekt módon a saját edzéstervem megírni, finomhangolni és ebben nincs semmi különös. Persze sokan mondhatják, hogy miért van az, hogy Pavel programjai működnek úgy általában mindenkinél, és ha ez egyszer működik, miért nem működne örökké. Nem vitázva az állítással a megjegyzésem ennyi: kezdők esetén szinte minden működik – egy ideig, és persze akkor, ha csinálják is.De amikor általában a tömegeknek adunk megoldást, ne reménykedjünk abban, hogy ez optimális lesz az egyén részére. Többségében nagyon is hasznos lesz, de össze nem hasonlítható a személyre szóló edzésterv hatásával. És az igazi technológia a edzésben a programozás, nem az edzés felügyelete. Fontos, de van fontossági sorrend.

Aki azt gondolja, hogy az edzés központi része maga a gyakorlat, az tévedésben van, mert a gyakorlat pont ugyanolyan eszköz a sikerhez vezető úton, mint az a választott eszköz amivel végrehajtod: kettlebell, indian club, kötél…Az edző az, aki látja a teljes egészet, általában mozgásban gondolkodik – javítok, így kellene, hogy gondolkodjon – , ehhez rendel hozzá mennyiséget, terhelést, intenzitást, sebességet, pihenőidőt és persze gyakorlatot és eszközt is. De a két utolsó pont a valóságban is utolsó kellene, hogy legyen…És mégis az edzők többsége  ezzel kezd: ” nos ide kellene a tervbe swing. Hm..legyen 5×10.” Azt gondolom, hogy ez egy helytelen koncepció, mert a mozgás az, ami maga megoldás, és ezen belül a mozgásmintához rendelek majd mindent, egy ponton nyilván azt is, hogy mi a gyakorlat neve és persze ezt miképpen kellene végrehajtani.

Tehát, ha tudom, hogy ma egy az edzésben egy mozgásmintát szeretnék erősíteni – nevezzük “hinge”, vagy zsanér jellegű mozgásnak, amivel a csípő mozgására utalunk – akkor meg tudom azt is határozni, hogy ma ennek kapcsán az erő vagy gyorsaság, koordináció, állóképesség, robbanékonyság fejlesztése-e a célom.  Mi legyen a pihenőidő, ismétlésszám, mennyiség, gyorsaság mennyiség – mind fontosabb kérdések, mint maga a gyakorlat neve.  Legyen esetünkben a robbanékonyság a cél, így nem ártana, ha minden ismétlés a max sebességre törekedne, erre olyan súlyt választok, amivel 5-10 ismétlésig a max sebesség magas minőségben tartható is, a pihenőidő olyan hosszú lesz, hogy minden szettet pihenten kezdjek el, és a sorozatok száma figyelembe fogja venni, hogy az idegrendszeri fáradtság a valóban max sebességre való törekedés esetén hamar be is áll. Már csak gyakorlatot megnevezése van hátra. Ha a cél a robbanékonyság, akkor remek választás a swing, és esetünkben ez inkább legyen a kétezes, mint az egykezes, mert jellemzően a kétkezes esetén nagyobb a robbanékonyság.

Az edzéstervben tehát minden ezzel a tudatossággal kerül megtervezésre, amelyhez szükség van külső szakértő bevonására – vagy azért mert a tudással nem rendelkezünk, vagy azért, mert az objektív döntéshozatali folyamat a kizáró ok. Az edzés megtervezése tehát technológia, és amikor én fizetek egy szakembernek, akkor ezt a tudást fizetem meg. A vízszerelőnek nem csak a felhasznált alapanyag képezi a számláját, és a munkaideje, amit az alkatrészek beépítésére fordít, de megfizetem a szakértelmét is, sőt – főképpen azt. Így fizetem meg az orvos, ügyvéd szakértelmét, de ilyen szakember a szememben az üzleti coach vagy egy beszédtanár, aki a helyes, választékos és hatásos nyilvános beszéd alapjait tanítja egy felsővezetőnek.

Magyarán – érdemes szakértőhöz fordulni, és gyakran  ez a kedvezőbb megoldás is, ha az eredményt nézzük, és hosszú távon ez az árra is vonatkozik…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook