Hardver vs. szoftver

Hardver vs. szoftver

Egy informatikussal beszélgetve egy érdekes analógiát találtam az IT és az edzés között, mert akinek ugye kalapácsa van, az mindent szögnek lát.

A 80-as években a számítógép és a rajta lévő szoftverek értékének  megoszlása jellemzően 80%/20% volt, tehát az összes érték mindössze 20%-át képviselte maga a szoftver és a jelentősen nagyobb részt maga a gép. Mára ez az arány szinte megfordult, maga a vas szinte már csak 20%-a a teljes bekerülési összegnek, és a gépen található szoftverek adják ki a teljes költség 80%-át. És azt gondolom, ez így helyes. Lefordítva az edzésre, sokkal inkább tartom megfizetendőnek, értékesnek a az edzésterv összerakásához szükséges tudást, mint magát az edzés vezetését, és itt talán már tetten is érhető maga analógia.

Az edzés puszta levezetése teljesen más szakértelmet jelent, nem lebecsülve ezeket az értékeket sem – motiváció, a hibák esetleges javítása, betanítás – , mint képesnek lenni arra, hogy az edző hibátlanul elszámoljon 15-ig. Vagy erőnövelés esetén 5-ig. Az edzésterv attól lesz személyes és ezzel az egyénnek is értékes, hogy a kliens reális állapotán és reális céljain alapul, szükség szerint módosul, és csak kisebb mértékben jelent technológiát maga a felügyelet, habár fontos a kivitelezés pontos betanítása. Természetesen ez egy nagyobb csoport esetén szinte lehetetlen követelményeket támaszt az edzővel szemben, de kifejezetten kis csoport, félprivát vagy privát edzés esetén kifejezetten követendő példa.

Lefordítva – kedves edző kolléga, amikor pénzt kérsz a klienstől, az időd fizeti meg, vagy a szakértelmed. Mi az igazi értéke a szolgáltatásodnak? A jelenléted vagy a sok éves tapasztalatod? Én bízom benne, hogy az utóbbi. A kevés kliensem egyike sem edz velem heti egy alkalomnál többet, mert mindegyikük elfoglalt üzletember. A heti egy alkalom arra ad lehetőséget, hogy korrigáljak és újratervezzünk, ha kell, persze megkapja a kliens az otthoni edzését, amelynek minden komponensét pontosan ismeri, és végre is tudja hajtani, és ezt meg is teszik heti plusz 2-3 alkalommal, függően a tervezett edzés gyakoriságtól.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook