Triggermassage.hu

Triggermassage.hu

Interju keszult Csiky Ferenc triggermasszazs szakertovel. Erdemes elolvasni…

Csíky Ferenc a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának gyógymasszőr szakképzés-vezetője. Egyik fő területe a trigger-pont terápia és az SMR-masszázs

– Kedves Csíky úr, honnan származik ez a hazánkban, a gyógymasszőrök számára is kevéssé ismert módszer?

– A trigger-pontok ismerete a nemzetközi masszázsképzésben nem számít újdonságnak. A magyar masszőr-oktatásban eddig nem tulajdonítottak nagy jelentőséget ennek a módszernek. Hazánkban a gyógymasszőr képzésben jelenleg inkább a kötőszöveti- a szegment- és a perioszteális-masszázs oktatására fordítanak több-kevesebb figyelmet. A gyógymasszőrök oktatásában csak említés szintjén jelenik meg a trigger-pont fogalma, az is a reumatológia tárgykörében.
Immáron két éve foglalkoztat komolyan az a gondolat, hogy milyen módon lehet alkalmazni a gyógymasszázst, mint gyógyító önmasszázs, valamint ezt a lehetőséget miképpen lehet minél szélesebb körben ismertté tenni.
Kutatásom közben akadtam rá a trigger-pont terápiával és az SMR masszázzsal foglalkozó orvosok és manuálterapeuták széleskörű munkásságára, amit felhasználva igyekszem Magyarországon megalapozni ezeket a módszereket.

– Kérem foglalja össze, mi is az a trigger-pont terápia, mit kell értsünk a trigger-pont, illetve a tigger-masszázs alatt?

– A tigger-pont terápia, vagy más néven a tigger-masszázs lényegében olyan gyógyító önmasszázs technika, amellyel szinte mindenki számára elérhetővé válik az egészség megőrzésének, az izom és az ízületi fájdalmak csökkentésének, vagy akár megszüntetésének lehetősége.
A trigger-masszázs, avagy a trigger-pont terápia alapja a trigger-pontok, az izomrendszer, valamit az izompólyák ismerete. Ez az ismeret könnyen megtanulható, a masszázs technikai kivitelezése hamar elsajátítható.
A trigger-pontok olyan, olykor igencsak érzékeny és jellegzetesen lokális, illetve kisugárzó fájdalommal járó feszültségpontok, amelyeket az izomszövetben kisebb-nagyobb csomókként érzékelhetünk.
A témával foglalkozó szakirodalom több fajta trigger-pontot különböztet meg, mint aktív-, rejtőzködő (látens)-, elsődleges (primer) és másodlagos (szatellit)-, valamint tapadási trigger-pont. Lényegüket tekintve bármelyik fajtáról is essék szó, az izomrendszerben bárhol megjelenhetnek, komoly fájdalmakat okozva akár a pont környékén, akár attól távolabb eső helyeken. Könnyen megeshet, hogy valakinek a fejfájását másodlagos trigger-pontok láncolatán keresztül végigvezetve egy régi boka sérülés folytán, vagy akár egy bemelegítés nélkül végrehajtott edzésen megsérült mellizomban kialakult elsődleges trigger-pont okozza.
Az előbbi példából egyértelműen látszik a rendszer összetettsége. Amennyire összetett a rendszer elméleti háttere, éppen annyira egyszerű a kivitelezése. Megkeresni, megnyomni vagy megmasszírozni és „meggyógyulni”.

– Előzetes beszélgetéseink során említett egy, a trigger-pont terápiához hasonló módszert, amit leginkább sportolóknak fejlesztettek ki. Mi ennek a módszernek a lényege?

– Az SMR (Self Myofascial Release) elsősorban sportolók számára kifejlesztett módszer, melynek lényege az izompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása. Ennek eléréséhez csak egy egyszerű eszközt, egy speciális anyagból készült hengert, vagy botot kell használnunk, valamint saját testünket. A hengerrel (Roller) és a bottal (Tiger Tail) végzett gyakorlatok helyes kivitelezése hamar elsajátítható. Ezt a módszert a sportolókon kívül természetesen olyanok is alkalmazhatják, akik szinte semmilyen, vagy csak nagyon minimális mozgást végeznek és olyanok, akik munkájuk során jellemzően sokat ülnek, illetve álnak. Sportolóknak kifejezetten azért ajánlom, mivel az állandó és komoly fizikai igénybevétel nem kívánt hatásait ezzel a technikával saját maguk is könnyedén orvosolhatják.
A rendszeres SMR masszázs hatásaként az izmok könnyebben regenerálódnak, fejlődnek, valamint terhelési szintjük nagymértékben megnövekszik, nem utolsó sorban a sérülésveszély a minimumra csökken. „Hab a tortán”, hogy a sérült izmokban keletkezett letapadások és behegesedett szövetek a technikák alkalmazásával fellazulnak és ennél fogva lebonthatóvá válnak. Végül a lebontott salakanyagoktól a méregtelenítés során megszabadul a szervezet.

– A trigger-pont terápiánál is alkalmaznak az SMR masszázsnál említett speciális hengerhez és bothoz hasonló eszközöket?

– Igen, hiszen ez a módszer az egész testre kiterjedő problémákat hívatott kezelni. Ahhoz pedig, hogy a szó szoros értelmében a hátunk közepét is elérjük, és ott megfelelő erősségű önmasszázst folytassunk szükség van a megfelelő eszközre. Egyenlőre a boton kívül, amit a trigger-masszázsnál is alkalmazunk, az un. bütyök (Knobble) és az S-kampó (Backnobbler) érhető el az érdeklődők számára. Ezeket az eszközöket személyesen Budapesten, vagy országosan a honlapunkon keresztül a webshop-ban lehet beszerezni.
A TriggerMassage rendszerében alkalmazott speciális és kifejezetten erre a célra szolgáló eszközök segítségével a módszer technikáit önmagunkon alkalmazhatjuk bármikor, bármilyen gyakorisággal, tulajdonképpen ingyen.

– Hogyan és milyen okokból alakulhatnak ki, milyen problémákat okozhatnak a trigger-pontok?

– A kiváltó okok szempontjából alapvetően két típusú okot különböztetünk meg.
Direkt kiváltó ok lehet például az izom túlterhelése, az izom sérülése (trauma), az izom hirtelen kihűlése, vagy az izom megfelelő pihenési idő hiányából következő kifáradása.
Indirekt kiváltó ok lehet esetleg elsődleges (primer) trigger-pont létezése, stressz, szervi- és ízületi betegségek, izom- és idegbántalmak, vagy akár az anyagcsere és a hormonrendszer rendellenes működése.
Megemlíthetjük még a rossz tartásból és bármely gyakorlat helytelen kivitelezéséből vagy egy adott izomcsoport túlzott használatából adódó okokat is.
Elsősorban izom- és ízületi fájdalom jelentkezhet az egész test területén. Másodsorban zavart okozhat az izomműködésben, a trigger-pont okozta izom-rövidülés miatt csökken a lehetséges erőkifejtés, megbízhatatlanná válik az izom-koordináció, azaz csökkenti az edzés hatásfokát is.

– Hol lehet Magyarországon elsajátítani a trigger-masszázst és az SMR masszázst?

– Honlapunkon – www.triggermassage.hu – folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket az éppen aktuális programokról. Eddig csak budapesti helyszíneken szerveztünk SMR szemináriumokat, de már tervben van több vidéki kis- és nagyvárosi helyszín, ahol mind SMR mind trigger-masszázs oktatást fogunk tartani. Ha valaki felkeres minket, hogy adott időpontban, adott helyszínen tartsunk képzéseket, azt természetesen megszervezzük.

Írta: Vajas Katalin

A cikk a Fürdővilág Magazin 2008. májusi számában jelent meg!

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook