Tréning filozófia I.

Tréning filozófia I.

A gond az, hogy a legtöbb edző eszközökkel vagy gyakorlatokkal határozza meg saját magát. Vannak az egy eszközös edzők, és persze vannak az “én csak saját súlyos gyakorlatokat végeztetek” edzők és persze vannak még a mindent egynsúly párnán végeztető edzők is, illetve a “mi minden eszközt használunk” irányt követők.

Önmagában a gyakorlat vagy az eszköz nem szabadna, hogy definiálja az edzőt, azt amit csinál vagy csináltat a tanulóival. Ezek csak eszközök amelyekből újabbak és újabbak jelennek majd meg, mert ez a fitnesz ipar érdeke. És persze vannak a gyakorlatok, amelyek vagy azért szükségesek, mert el kell adni az eszközöket – és milyen jól hangzik, hogy akár 300 gyakorlat is végezhető egy eszközzel.

Korábban már írtam arról, hogy a régi idők erősemberei remek tornászok, birkózók, bokszolók is voltak. Nem külön-külön, hanem mindenben messze átlag felettit tudtak mutatni. Edzőként azt gondolom nem szabad, hogy az határozza meg a gondolkodásom, hány gyakorlatot ismerek, vagy mennyi eszközt bírok bevonni az edzésbe. A helyzet az, hogy az igazán sikeres erőedzők repertoárja kicsi, normálisan 5-6 alapgyakorlat körül forog minden edzésük – akár évtizedekig.

Amiben egy edzőnek szüksége van, az nem az eszközök és gyakorlatok útvesztőjében való bolyongás, mert rossz hírem van – aki ide betéved, az elveszik. A cél az, hogy egy olyan tréning filozófiát alkalmazzon, amelyen keresztül állandóan képes újabb és újabb problémákat megoldani úgy, nem kell mindent újra és újra kitalálnia, pusztán az alapelveket alkalmazza.

Ez a tréning filozófia persze folyamatosan fejlődik, ahogy minden fejlődik. Ha tavaly ilyenkor pont ugyanezt gondoltad az edzésről, étkezésről, mint ma, akkor nem olvastál eleget a témakörben – nem voltál képzéseken – , mert ez a szakma egyrészt borzalmas tempóban fejlődik – másrészt folyamatosan kiderül, hogy az öregeknek többször volt igaza, mint nem, és ahogy mifelénk mondják: “no school like old school.”

Most persze sokan azt várják, hogy mondok pár alapelvet, esetleg leírom tévedhetetlen edzésfilozófiámat mindenki okulására. Nem így lesz. Egyrészt mert senkit sem kívánok meggyőzni arról, hogy mindent jobban tudok – mert valójában ez nincs is így – viszont van egy csomó ember akihez fordulhatok, aki sok mindent jobban tud nálam, és válaszolnak a kérdéseimre. És ha már itt tartunk: Neked vannak mentoraid?

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook