Törzs edzés – máshogy

Törzs edzés – máshogy

Gyakran kérdezik, hogy melyik a leghatásosabb gyakorlat a törzs edzésére. Nos, kezdjük az elején. Törzset nem azért edzünk, mert divat.

Az edzés célja jellemzően két mondatban foglalható össze:

1. Sérülési kockázatok csökkentése

2. Teljesítmény növelése.

A sorrend nem véletlen, és miután nem végtelen mennyiségű alapelv megjegyzéséről van szó, talán nem okoz nagy gondot a fenti sorrend betartása…:) A lényeg azonban az, hogy a törzs esetén is hasonló alapelveket kell, hogy kövessünk. Amennyiben a törzs nem funkcionál helyesen, a cél a korrekció, vagyis a sérülések megelőzése. A helytelen légzés, helytelen testtartás és az FMS vizsgálat esetén a rotációs stabilitás és fekvőtámasz alacsony pontszáma – de főleg az előbbi asszimetrikus pontjai – helyből problémát jeleznek, és máris tudható, nem erősítenünk kell elsősorban a törzset, hanem olyan állapotba hozni, hogy majd erősíthessük akár, ha éppen az erő hiányzik.

Ha valaki, én biztosan az vagyok, aki a helyes két fenti mozgásmintára építve az erő irányában indítom el a tanulót, persze lesz bőven gurulás és mászás is. Mégis most egy olyan gyakorlatot mutatnék be, amire a legtöbben nem gondolnak, ez pedig a BUM, vagyis Bottom Up March. ( Helybenjárás, bell talppal felfelé tartásban…)

1. A talppal felfelé megfogott eszközt előbb csak próbáld meg rögzítés tartásba helyezni, majd itt is tartani.

2. Ha ez megvan, nem séta jön, helybenjárás, mégpedig úgy, hogy a combod szinte emelkedjen fel addig, amíg majdnem eléri a talajjal párhuzamos szintet. Figyelem, csak addig emelheted a lábad, amíg a törzsed is egyenes marad, állva hasprés nem az, ami a gyakorlat célja.

3. Kezdj 25-30 helybenjárással, majd csere.

És mi ebben a törzs edzés? Csináld meg, utána beszélünk erről.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook