Törékenység…

Törékenység…

Te nem ez vagy…

 

A nem organikus szervezetek nem profitálnak a stresszből, képtelenek az adaptációra – törékenységük pont ebből adódik. Ha az autódat 1km/h sebességgel nekivezeted a falnak attól nem lesz erősebb, sőt, vezesd még neki 100x, és az állapota folyamatosan romlik majd. Ugyanez nem igaz a testedre – rúgd meg az ajtófélfát naponta 100x, kis sebességgel és elegendő időt és pihenést biztosítva máris erősebb lesz a sípcsontod. Ugyanakkor ha csak egyszer rúgod meg, de 100% erővel az semmiképpen sem okozza ugyanazt a hatást, mintha százszor rúgnád meg 1% erővel. A kockázat jellemzően nem lineárisan emelkedik az amúgy számszerűen lineárisan emelkedő erőhatásra.

Miért fontos ez?

Az utcán sétálva gyenge és törékeny emberek tömegével találkozol, akiknek az egész élete a kockázat elkerüléséről szól. Nem sportolnak, mert veszélyes – de ha igen, akkor veszélytelen megoldást keresnek, és a futás ilyen. Igaz, hogy semmire sem készít fel, és persze nem is veszélytelen. Legyen erre példa az egyik ismerősöm, aki ortopéd sebész, és komoly futó – aki elmondta, hogy külön futóedzővel készül, és a legtöbb páciense hobbi futó. A veszély kizárása logikus és ésszerű tett, de gyakran éppen ez tesz minket törékennyé. A kevés stressz pont annyira veszélyes, mint a túl sok…

Ez vagy Te…

De ilyen veszélytelennek tűnik az edzőgépeken történő edzés – mert valamikor az ipari forradalom idején az ember azt gondolta, hogy az életünk gépesítése megoldás mindenre. Nos, talán mégsem mindenre. Nyilván kevésbé kockázatos az a testnevelés óra, ahol nincs kötélmászás, kidobós, szekrényugrás – de akit a nyolcadik osztály elvégzése után kapunk így, a veszélyt elkerülve mit tanult meg saját magáról, a mozgásról, milyen mozgás élménye van, mi a mozgáskincse? Persze, pár labdajátékban közepesen teljesít majd, de minden másban elmarad a szüleitől, nagyszületitől. Hát, ennyit arról, hogy jobb lesz-e a következő generáció, mint a mostani – nem lesz az, sőt, már nem az.

 

 

Nem, ha nem teszünk ellene.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook