TGU

A TGU gyakorlatát anno Steve Maxwell hozta magával, és lett része az RKC alapgyakorlatoknak. Steve azóta már nem tagja az RKC közösségnek, hiszen közel 3 éve úgy döntött, hogy saját irányvonalat követ… Ez van…Viszont az RKC közösség azóta is hálás ezért a gyakorlatért.

A TGU-t természetesen nem Steve találta ki, birkózók évszázadok óta használták, és nyilván senki sem kap attól sokkot, ha azt mondom, például a török birkózók. A gyakorlat célja a test egészének terhelése volt, egy remek teljes testes, úgynevezett sok-ízületes gyakorlat, persze akkoriban még nem így nevezték. A nagyok már az 1900 években írnak róla – mint nagy kedvencem, Hackenschmidt –  és nem véletlenül. Természetesen a TGU-nak számos variációja van, hiszen végezheted súly nélkül, súlymellényben, dumbell vagy barbell súllyal, homokzsákkal és természetesen kettlebellel.

A TGU-nak új értelmezést azonban két RKC adott. Gray Cook és Brett Jones. Gray az FMS társ-alapítója, míg Brett az FMS egyik vezető trénere. És ezzel a TGU hirtelen több lett. Már nem csak egy kiemelt technika az RKC rendszerében, hanem a módosításokkal hirtelen diagnosztikai eljárás lett. Ami a gyakorlott RKC számára – főképpen ha megismerte az FMS-t is – rengeteget mond el a kliensről, vagy éppen saját magáról, miközben a TGU-t végzi. Persze ne gondoljon senki arra, hogy a TGU kiváltja a 7 pontos FMS tesztet. De rengeteg olyan információt szolgálat, amely alapján az RKC leáshat a probléma gyökeréhez.

Mi az, amit az avatott szem leszűrhet a TGU-ból?

– asszimetriák
– mobilitás
– stabilitás
– erő
– izom aktiválás, feszítettség
Egy RKC azért ennyi információn már el tudja kezdeni az alapok felépítését.

Magas híd
Az egyik nagy találmány ez, és nem az a kérdés, hogy meg tudod-e csinálni. Hanem az, hogy közben milyen jelzéseket ad a test. Természetesen ezt a pontot most a nagy összefüggésből ragadtam ki, és ennyi erővel a 19 pontból álló gyakorlat bármely pontjára irányulhatna a figyelem.

Mark Cheng RKC TL – high bridge

Egy képet többet mond el, mint ezer szó. Az avatott RKC ebből a képből – és főképpen ha azt majd az másik oldalra végezve is látja – információt kaphat arról, hogy a kliens: boka mobilitása, csípő mobilitása és stabilitása, törzs-ereje, váll mobilitása és stabilitása, nyak mobilitása rendben van-e.  És ha nincs rendben? Akkor jön a szakértő, aki azon dolgozik majd, hogy ez jelentősen javuljon, mert eszközei – tudása – alkalmassá teszi őt erre.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook