Tépés – lecke 1.

Tépés – lecke 1.

A Piatnik Póker csomagja kifejezetten durván áll ellen, mert a tartósság okán a cég vékony műanyag felületet hoz létre a lapokon. Ez egy lapnál nem nagy gond, de a teljes paklinál azért már komoly extra ellenállást jelent. Egyébként ez igaz a magyar kártyára is, itt azonban egy kicsivel egyszerűbb a helyzet. Nem csak kevesebb a lap a pakliban, de nagyobbak is.

cardMai tépésem

Kezdő szakadás – Minden ezen múlik.
Ha nem jó a technikád és ráadásul a kivántnál csak egy kicsivel kisebb a fogáserősséged, akkor megtörténhet, hogy a kezdő szakadás nem a pakli körülbelüli közepén, hanem jóval lejjebb indul meg. Extrém esetben megtörténhet, hogy az arány 1/4 vs 3/4. A csalóka ebben az, hogy az ember az első pillanatban örül annak, hogy legalább megindult a csomag, ugyanakkor ezzel a legnagyobb kihivás elé állitod magad. Mert ugyan elindult, de az egyik oldalon szinte egész marokkal fogod a paklit, mig a másikkal alig egy ujjnyi területed van. És ehhez a legtöbb kezdő kártyatépő fogáserőssége már kevés lesz, mert ez a fajta tépés innentől borzalmas erőt kiván, és nem lesz rövid menet, elhiheted.

Fogásmódok
Több fogásmód is létezik, és nem ritka az sem, hogy a kezdő tépés után – ha a pakli beszakadt úgy 1 cm mélységben – fogást váltasz. Ahogy gyakori az is, hogy hajlitáskor a kezdő görbület elérésekor vált fogást az ember.

Nézzük meg a lehetőségeket:

Ellentétes fogás
Én általában ezzel kezdem, eszméletlen nagy nyiróerőt lehet generálni, de általában ebben nagyon nehéz befejezni.

Szimmetrikus fogás
Ezt a fogás számos erősember kedvence, és gyakran látni ebben a stilusban 2-3 másodperces tépéseket a nagyoktól. Ehhez mondanom sem kell, hatalmas erő kell, és sokaknak ez a technika sok éves szisztematikus gyakorlás után sikerül csak.

Motoros fogás
Kicsit olyan, mintha telejes erővel húznád a gázt a motoron. Nálam például ez a befejező tépés, de láttam már igy nem kevés teljes tépést is.

Megoldás, hogy jó helyen szakadjon be a pakli
Például az első időben használj duct tapet. Az eleve mindenre jó a leszakadt végtagok visszarakásától az űrsikló stabilizárorainak rögzitéséig. Miért ne találnánk neki itt is funkciót? A paklit a úgy tekerd körbe párszor, hogy csak a csomag kb 35-4o%-at fedd be, igy tudod magad arra kényszeriteni, hogy jó helyen inditsd meg a tépést. Ezt csak edzésre javaslom, az igazi tépéseknél ilyen az igazi strongman nem használ…

A technikákat Clay Edgin, hivatásos erősember mutatja be a képeken. Clay honlapja itt érhető el.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook