Személyi edző? Csoportos edzés? Melyiket válasszam?

Személyi edző? Csoportos edzés? Melyiket válasszam?

Gyakran kérdezik tőlem, hogy az edzés melyik formáját javaslom, nevezetten eredmény valóban csak személyi edzővel képzelhető el? Jó döntés-e a csoportos edzés vagy magányos farkasként inkább az egyedüli edzést javaslom…

Tornából felmentetteknek előzetesként egy megjegyzés:

Ha már az általánosban és a középiskolában is azon agyaltál, hogyan tudod megúszni a tornaórát, akkor azért nem bízz a csalhatatlan testtudatodban, mert nem hinném, hogy a youtube-ról sikerülni fog megtanulni azt, amire 12 év sem volt elég. Láttam én már olyat, hogy valaki elképesztő érzékkel nyúlt a súlyhoz, és alig kellett valamit javítanom a gyakorlatán, de mindig kiderül az, ami várható volt ránézésre is: erőemelő, judós vagy birkózó volt az illető. Ahogy a kemény karate irányzat gyakorlóinak se kellett sokat magyarázni az erő-légzést. Javaslat: csoportos edzés, vagy havi 1-2 alkalom privát edzés és utána egy profi által írt és rendszeresen felülvizsgált program követése. A többség ugyanakkor képtelen jó erdeményt elérni mindenféle felügyelet nélkül – és nem kizárt, Te is a többséghez tartozol.

Személyi edzés – Nem ezzel fogom a személyi edzőket magam mellé állítani, de nagyon kevés olyan esetet tudok elképzelni, amikor a személyi edzés az egyetlen megoldás, közép vagy akár hosszútávon. Egyszerűen a legtöbb edzésirányzat nem annyira bonyolult, hogy mindenképpen egy edzőnek kelljen melletted álni, és minden egyes ismétlést fennhangon számolni.

Egyrészt számolni Te is tudsz. Akár visszafelé is.

Sokan mondják, hogy a személyi edzést motivációs okokból választották – de hadd jegyezzem meg, hogy a kiscsoportos vagy csoportos edzésnél nincs jobb motivációs eszköz. Ha pedig azért van szükséged a személyi edzésre, mert ez a legrugalmasabb megoldás az amúgy elfoglalt életedre, akkor is keress magadnak társat, és menjetek ketten vagy hárman a privátra. Olcsóbb is, érdekesebb is.

Én maximum kiegészítésnek javaslom a személyi edzést, amikor egy speciális területen kívánom magam fejleszteni, ezért szakemberhez fordulok, akitől kvázi megveszem a szükséges információt, megkapom javítást, és aztán talán találkozunk valamikor később, mert ismét megoldhatatlan feladat elő állított az élet, és szakemberhez kell ismét fordulnom.

Csoportos edzés – Sokan lenézik ezt a fajta edzéstípust, pedig ha motivációról van szó, semmi sem ér fel a csoportos edzéshez. Értem én, hogy kevesebb figyelem jut Rád, de komolyan fontos, hogy minden egyes fekvőtámaszt vagy lendítést lásson az edző?

A kiscsoportos edzés nyilván kissé drágább egy normál csoportos edzésnél, de itt  is pont elegendő figyelem jut mindenkire. Ha az edző is komolyan veszi a feladatát – 6-8 fő esetén optimális figyelmet, korrekciót kapok a pénzemért, és társaim is akadnak, akikkel közösen valahogy mégis jobb edzeni.

Nyilván Te döntöd el, hogy mire van időd, pénzed és energiád – minek is hallgatnál rám, igaz?:)

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook