Számok

Számok

Sokan kérdezik tőlem, hogy különféle célokhoz melyik gyakorlatból hány ismétlést végezzenek. Lehetnék konkrétabb is, belátom, de általában maga a kérdés is ennyire konkrét…:) Nem akarok úgy válaszolni, mint egy zen mester, de az attól függ azért nem is olyan rossz válasz.

A legtöbben azt gondolják, hogy önmagában attól, hogy sokat szakítanak, fittebbek lesznek. Igaz, de a sok ára gyakran a sérülés. Nem most azonnal, de hosszú távon megeshet.

Ha megérted, hogy miről szól az “előbb jobban csináld, csak aztán többet” alapelv, akkor a fejlődésed – akármi is legyen a célod – hamarabb éred el. Talán nem érsz el olyan őrületes számokat, mint tervezted, de sokkal kevesebbet esel ki az edzésből majd sérülés miatt, így nincsenek kényszerpihenők.

Most csak 2 pontot emelnék ki a más sokszor idézett 4 pontból.

1. Tökéletes kivitelezés
2. Dinamikus testtartás hangolás
3. Szinkronizált légzés
4. Egyensúlyban lévő feszítettség és kioldás.

Egyensúlyban lévő feszítettség és kioldás
Amikor határterhelést adsz magadnak – szakítás mennyiségre vagy időre – elsőként észlelni fogod, hogy a feszítés kioldás határa elmosódik. Vagy nem ott történik a feszítés ahol lennie kell – swing esetén a felső ponton – hanem egyre később, aztán a feszítés is elmarad. Ha tudatosan figyeled ezt a pontot, még adhatsz mag adnak egy esélyt azzal, hogy tudatosan fenntartod/javítod a feszítést, és fenntartod az egyensúlyt. A feszítés itt két okból fontos:
– a sérülés megelőzése
– a feszítés és kioldás gyakorlása, ezáltal a robbanékonyság növelése

Szinkronizált légzés
A swinghez szükséges légzésminta a felső pont előtti préselő kifújás és a lefelé íven történő légvétel jelenti. A feszítés kioldás után ez a második pont, amely hirtelen megfordul. A légzésminta vagy teljesen felcserélődik – anatómiai légzés – vagy teljesen ritmus nélküli és rendkívül hangos lesz. Ezek az utolsó intő jelek, amelyek mind egy irányba mutatnak – tedd le a súlyt. És sajnos ez az a pont, ahol a legtöbb edző üvölteni kezd a tanítványával, hogy még 5 ismétlés. Fontos: ha az edző figyelmeztet arra hogy felborult a légzésminta illetőleg a feszítés/kioldás és még javítani tudod, az még további ismétléseket jelent. Abban a pillanatban, hogy erre képtelen vagy, jó úton vagy a teljes szétesés felé, hiszen eljutsz oda, ahol a testtartásod már nem emlékeztet a korábbi és helyes kivitelezésre, a hát görbe, a fej hátrafeszül, a súlyt swing helyett inkább rángatva mozgatod. Ha ezt a pontot is eléred, a súlyt azonnal tedd le, mert innentől teljes bizonyossággal sérülésveszélyes zónában edzel.

Habár konkrét választ a mennyiségre nem adtam, azért valami fogódzót csak kaptál…:)

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook