Sport specifikus training

Sport specifikus training

Azert jo “atlagemberekkel” dolgozni, mert alapvetoen abbol indulnak ki, hogy keves tudassal rendelkeznek a Kettlebell edzesben, ezert elfogadjak azt, hogy az alapokkal kell kezdeni. Nem kernek sport specifikus treninget, leven nincs sportjuk, igy specialis igenyuk sem. Ezen a szinten teljesen mindegy, hogy az illeto csak hobbibol teniszezik, fallabdazik, golfozik, focizik, vagy valamely kuzdosportot uzi. Az RKC alapgyakorlatok tokeletesen megfelelnek a szamara, es elegendoen eros alapot adnak a jovore nezve. De ha sose csinalnanak mast, mint az alap 6-7 gyakorlatot, mar az is tobb, mint eleg lenne.

Azonban ahogy elsportolok kerulnek a kepbe, a sport specifikus treninget nem lehet megkerulni, habar lehetne. Aki volt az utolso RKC felkesziton tudja, hogy vegtelenen szamu variacio es megoldas letezik arra, hogy sportagspecifikus edzest allitson ossze. De ahhoz, hogy az ember fusson, elobb ugye jarni kell megtanulni. Ergo az elsportolo is pontosan ugyanazokkal a gyakorlatokkal kezdi meg a Kettlebell edzest, mint az atlagember. Mert az alapokat kell megerositeni. Mert az alapok megerositese kihatassal van minden fizikai teljesitmenyukre, legyen szo az ero vagy az eroallokepesseg fejleszteserol. Ne felejtsd el a mondast: “Az elit abban kulonbozik az atlagtol, hogy az alapokat mesteri szinten tudja.”

Miert irtam ezt az egeszet le? Mert egy bizonyos szintig egyszeruen nem hiszek a sportspecifikus treningben. A fejlodest nem csak azzal lehet lemerni, hogy az aldozat 7 gyakorlat helyett immaron 25 gyakorlatot vegez. Hanem abban is, hogy az alapgyakorlatokat, jobban, nagyobb mennyisegben es nagyobb sullyal vegzi. Ja, hogy 6-7 gyakorlat orokos ismetlese mentalisan faraszto? Hat, van egy rossz hirem. A sport elsosorban nem a fizikalis fejlesztesrol szol, hanem a mentalisrol. Nem hiszed? Ugorj neki 1000 darab swingnek. Mindegy mekkora sullyal, legyen az, amit mar megalazoan konnyunek tartasz. Csak csinald meg, es a vegen mondd azt, hogy semmi koze az edzsnek a mentalis erosodeshez. Kerdezz meg batran barkit, aki megcsinalt 1000 swinget vagy snatchet. Ja, hogy kevesen vannak? Talan ennek is oka van…;) Igen, ehhez mersekelten elmebetegnek – vagy mashogy mondva mentalisan felkeszultnek – kell lenni, mashogy nem megy.

Amikor Hadfi Dani elkezdezdte a Kettlebell edzest, ugyanugy az alapoktol kezdte, mint barki mas. Mert az edzoje pontosan ertette, hogy innen kell indulni, aztan lehet majd mast is csinalni. De az alapokhoz allandoan vissza kell terni.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook