Profi vs. amatőr I.

Profi vs. amatőr I.

Valamiért a fejünkben a profi pozitiv, mig az amatőr negativ, de minimum semleges jelző. Miért? A profi kiemelkedő, minőségi, egyedi, követendő. Az amatőr átlagos, könnyen elérhető, csak egy kis távolságra van a rossztól.

Érdekes módon, amikor gyerekeket kérdezel meg arról, milyen foglalkozást szeretnének űzni, ha nagyok lesznek, általában kész válasszal rendelkeznek. Tűzoltó. Rendőr. Mentős. Állatorvos. Bohóc. Bármit is mondanak, az olyan foglalkozás, hivatás, ami a szemükben nem átlagos. A legjobbat keresik, ahhoz akarnak hasonlitani. Olyan akarok lenni, mint apa…Ha van gyereked már találkoztál ezzel, és gondolkodj el rajta, a gyermeked azért akar ez vagy az lenni, mert azt a munkát NEM átlagosként látja, hanem valami emberfeletti dolognak. Még akkor is, ha Neked ez egyébként teljesen átlagosnak tűnik.

Egy idő után sajnos ez – mint ahogy számos más pozitiv tulajdonság – ez is elkopik bennünk. És már az átlagos is jó. Én vagyok a legjobb az átlagosok között…Szuper, de még mindig átlagos vagy.

Az átlagos embert a legjobban arról lehet felismerni, hogy átlagos emberekkel van, átlagos dolgokat csinál. Átlagosnak gondolja magát, átlagosnak látja magát. És igy hamarosan átlagos lesz. Ha az a célod, hogy átlagos legyél, ne lepődj meg, ha az lettél….

Az átlagost attól, aki profi akar lenni az különbözteti meg, hogy keresi a profik társaságát. Egyre inkább úgy gondol magára, mint aki már profi. Látja magát, milyen az, amikor már profi. Érzi az izét annak, amikor már profi.

Aki profi, az pedig miközben továbbra is a motiváló környezetben törlti az idejét – profik között – törekszik arra is, hogy a megszerzett tudását megossza az amatőrökkel. Mert soha nem felejtheti el, hogy ő amúgy egy amatőr, aki profi lett, és kötelessége az, hogy a tudását megossza. Mert amikor valamiben több vagy, mint az átlag, az felelősség. Akinek több van, azon többet kérnek számon.

Sokszor az, hogy melyik csoportba tartozol, a Te döntésed kérdése. Pincér vagy? Légy a legjobb pincér. Autószerelő vagy? Légy a legjobb autószerelő. A helyzet az hogy valamit jól vagy roszul csinálni gyakran pont ugyanannyi energiába kerül, a végeredmény mégis mennyire más, igaz?

Van azonban valami, ami a profit elválasztja az amatőrtől. Ez pedig maga a befektetés. Profi nem lesz az ember, hanem azzá válik. Mindannyian halljuk ezt a szót, celeb. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy ismert lett, mielőtt bármit csinált volna. És van a sztár, aki valamit csinált, és ismert lett. Azt mondod, ez a kett ma ugyanazt jelenti. Sajnos igy van. De a minőség az, ami a kettőt elválasztja egymástól, és sorold fel az elmúlt 5 év celebjeit – ne a maiakat – kétlem, hogy emlékszel rájuk…vajon miért?

Folyt köv…

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook