Primal Charge – mi is ez az egész

Primal Charge – mi is ez az egész

A Primal Move 3 divíziót tartalmaz, amelyből a Primal Charge egy gimnasztikai elemekből felépülő rendszer, a Primal Sprint célja a biztonságos és hatékony minimalista futás propagálása és a Primal Ground pedig egy olyan irány, ahol a testünknek megfelelő egyéni, páros, csoportos és minimalista eszközös programokat gyűjtjük össze. Az egész alapja azonban a Primal Charge, amely a minőséget tartja szem előtt.

Minőség? Az miért fontos, ha erős vagyok? – Jó kérdés. Erősnek lenni jó és azt gondolom Mark Reifkind mondása remekül illeszkedik ide: ” Aki erős, annak valahogy minden könnyen megy…” Igaz. Miközben az erő tehát alapvető minőségi elem minden edzésben, nagy kérdés az, hogy mire építjük az erőt. A többség funkcionális vagy fundamentális mozgásmintája messze van az optimálistól, és később sérülésekhez vezethet. A Primal Charge remek kiegészítője minden tevékenységnek – és önállóan is megállja a helyét – mert alapvetően a primitív mozgásmintákra épít.

Alább láthatod az optimális teljesítmény piramist – Gray Cook  – amely két felső szintje széles talpakon áll. A talapzat maga a fundamentális mozgások tárháza, az ABC, ami a rendelkezésre áll, ha regényt akarsz írni. És egyértelmű, hogy ha az ABC betűi nem állnak a rendelkezésdre teljes mértékben, meglehetősen szegényes szókincs birtokában foghatsz hozzá életed regényéhez.

A második szint azon erő, erőállóképesség, robbanékonyság és más kvalitások szintje, amely az aktuális sportodhoz – vagy magához az élethez – rendelkezésedre áll. Ideális esetben ez kevésbé széles, mint a talapzat, és ettől lesz stabil a második szint is.

A harmadik szinten a sportodhoz esetleg szükséges taktikai, technikai tudás áll és egy ideális piramis esetén jól látszik, a harmónia a szintek között. A buffer zóna nyilak réseket jelentenek a szintek között, amely lehetőséget ad arra, hogy az egyik szint még növekedhessen úgy is, hogy nem a másik szintből vesz el területet.

Az FMS teszt az alsó talapzatot minősíti, számszerű adatot adva a mozgásminőségnek, korrekciós tervet készít és ellenőzésre ad lehetőséget, tetszőleges időszakokban.

Mégis, miért érdekes ez a Primal Charge okán? Mert a rendszer pont a talapzatot kísérli meg a szükséges méretre felhozni, hogy ne a második vagy a harmadik szint domináljon. Az első esetén a teljesítmény helytelen mozgásmintákon alapul, a második esetben pedig a technikai kézsségekhez nem kapcsolódik adekvát mozgásminőség és/vagy erő – tehát ezek egyáltalán nem mondhatók optimálisnak.

A Primal Charge tehát nem azt jelenti, hogy egy újabb edzés okán le kell mondanod egy másikról. Szó sincs róla. De heti 1-2 alkalommal megtanulod azokat a gyakorlatokat, amelyeket később akár otthon is, utazáskor vagy szabadság alatt is el tudsz végezni. Egyre több RKC rendelkezik ezzel a képesítéssel, így hamarosan talán már a környezetedben is elérhető lesz a Primal Charge. Szeretnél jobban is mozogni? Nos, itt a lehetőség…

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook