Pohár és tiszta víz

Pohár és tiszta víz

Figyelmeztetés: az alábbi írásban próbáltam politikailag korrekten összefoglalni, hogy mi is a véleményem azokról, akik minden képzettség nélkül oktatják a Kettlebellel edzést. Nem most fogok rajongókat szerezni, de azért öntsünk tiszta vizet végre a pohárba.

Két olyan vidéki városról is tudok, ahol Kettlebell edzéseket tartanak – nem kettlebell néven – és csoportokat is szerveztek az önjelölt oktatók. Több emailt is kaptam ezzel kapcsolatban, és talán itt az ideje annak, hogy pár szót én is szóljak az ügyben.

Csak egy papír?
Mindkét helyen a kommunikáció alapját az képezi, hogy az RKC képzés csak egy papír, és különben is, 3 nap alatt mit lehet megtanulni. Nos, mindenképpen többet, mint 2-3 óra alatt, amit az ott oktatók eltöltöttek azzal, hogy nálam vagy valamelyik másik RKC instruktornál végigcsináltak egy szemináriumot. Az RKC oktatóink többsége 1-2 évet edzett RKC irányítása alatt, míg egyáltalán úgy döntött, hogy belekezd az RKC oktatói felkészülésébe, ami a többség esetén 6 hónapos célzott gyakorlást jelentett. Majd jött a 3 nap, és 30% még így is elbukott a technikai vagy tanítási teszten. A kérdés tehát az, tényleg csak egy papír? Az RKC volt az első olyan iskola a világon, amely ilyen képzést kínált, és az elmúlt évben világszerte kb. 2000 oktatót képzett ki.

Pavel
Minden hazai instruktor diplomáján ott van Pavel aláírása. Nem vagyok a személyi kultusz megszállotja, de ezt a kijelentést vállalom: Pavel nélkül a kettlebell edzés ma nem létezne…

A snatch teszt – ettől senki sem lesz oktató

Sokan összetévesztik az 5 perces snatch tesztet – 100 ismétlés a minimum – a sikeres oktatói vizsgával. Azért, mert meg tud valaki csinálni 100 szakítást férfiak esetén 24 kilós Kettlebellel nem jelenti azt, hogy pont annyit tud, mint az RKC oktatók. Az RKC szakítás teszt a 3 napos kurzus első 5 perce. És jön még 3×9 óra. Micsoda különbség…

Az erő iskolája – RKC
Az önjelölt oktatók technikában gondolkoznak. Az RKC alapelvek összessége, ahol minőségi mozgást tanítunk. Ha semmi másra nem emlékszel majd ebből az írásból, csak erre, akkor nem körmöltem hiába: Amit csinálunk, ahogy csináljuk, amiért csináljuk – és figyelem – ahogy tanítjuk. Ez az, amit RKC-nak hívunk…. A rendszer része a felmérés és korrekciós eljárások elsajátítása is. A 6 alapgyakorlathoz 6-7 korrekciós gyakorlat is társul, ami rögtön 36-42 korrekciós eljárást jelent, ami abban segít, hogy a kliens eredményei ne kockázat mentén szülessenek. Sok RKC pénz-visszafizetési garanciát is vállal. Az RKC I oktatói anyaga 360 oldal…Függelékek nélkül.

Minőségbiztosítás
Minden hazai RKC oktató diplomája lejár, és azt csak abban az esetben hosszabbíthatja meg, ha ÚJRA elvégzi a TELJES 3 napos tanfolyamot – természetesen nekik egy egészen más, és kedvezményes ár dukál. Ez garantálja azt, hogy a tudásuk folyamatosan frissül.

Referenciák
Az RKC között számos magasan jegyzett edzőt, mesteredzőt találsz. Toncs Péter, Zrínyi Miklós, Orehovszki Zoltán, Radnai Tamás – és még sok nevet sorolhatnék, elnézést mindenkitől, akit kihagytam – méltán elismert szakemberek. És mégis úgy döntöttek, hogy felkészülnek, végigcsinálják és megszerzik az RKC diplomát. És azóta is használják az ott szerzett tudást. A Magyar Atlétikai Szövetség, Judo válogatott, Taekwon-do válogatott, Magyar Ökölvívó Szövetség, Vasas és a Ferencváros vízilabdázói, Vajda Attila olimpia bajnok, Halmi Viktor, számos Gracie Barra és Carlson Gracie versenyző is igényt tartott a segítségünkre, mert az RKC instruktorok tudása sztenderd. A felsoroltakat egy valami köti össze: a szerénység és annak beismerése, hogy mindig lehet tanulni. Ahogy mi is mindig tanulunk tőlük.

Hozzáértés
A napokban jelezte egy ismerősöm, hogy rendőri egységnél kvázi betiltották a kettlebell edzést, mert a kiképzési vezető veszélyesnek ítélte. És igaza van. Ha nincs olyan aki ért hozzá, akkor veszélyes. Ahogy az is igaz, hogy van olyan jó nevű fitnesz klub, ahol betiltották a kettlebell használatot – és csak RKC képesítésű személyi edző dolgozhat ezzel az eszközzel – mert a múlt héten egy klienst mentő vitt el a helyszínről. Az ok: egy személyi edző a youtubon látta, hogyan kell használni.

Mit tehetsz, ha tanulni akarsz?
Nem csak oktatói felelősség van, felhasználói is. Ha eredményt akarsz és nem akarsz megsérülni, akkor keress meg egy RKC oktatót, menj el valamelyik RKC szemináriumra. Még ingyenes programok is vannak, mint amilyen a Kettlebell Intro. Ha mindentől távol vagy, szerezz be egy Kettlebellt, vegyél 1-2 privát órát egy RKC-tól, és kezdd el a kettlebellt. Én azért, hogy megszerezzem a tudást, Dániáig utaztam, neked mi a kifogásod?

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook