Periodizáció

Periodizáció

Nem edzhetsz minden alkalommal egyformán keményen, ahogy az egyformán könnyű edzéseknek sincs sok értelme, ha fejlődni is akarsz. A periodizáció tudomány, és ha bele akarod magad ásni a dologba, csalodni fogsz. Szinte értelmezhetetlen adathalmazok fölött találod magad, miközben a szemed majd kifolyik. A periodizáció azonban fontos alapeleme az edzésnek, és ha te nem tervezed meg az edzésed, ne aggódj, a természed megoldja.

Ha az edzéseid intenzitása a nehéz-nehezebb-brutális-nehéz mintát követi, akkor ne csodálkozz, ha a követzőkben felbukkan a sérülés-pihenés-rehab-könnyű edzés minta. Csak a kezdők hiszik azt, hogy a fejlődésük üteme örökké gyors marad, és a sérülés folyamatos magas intenzitásos edzések esetén elkerülhető. Persze van másik minta is, ami a nehéz blokkokat követheti, ez pedig a túledzés utáni hasonlóan alakuló pihenés-pihenés-pihenés-könnyű minta.

Minden edzésen elmenni a maxig – legyen az maximális súly, ismétlés stb – botorság, és ennek ára lesz. Gyakran kérdezik meg tőlem, hogy heti hány alkalommal gyakorlok, és milyen hosszúak az edzéseim. Nos, normál esetben az edzéseim 10-60 perc között vannak, és minden nap gyakorlok, mert szeretek gyakorolni. A rövidebb edzéseim intenzvebbek, a hosszabbak természetesen alacsony tempót jelentenek, mert nem lehet minden nap csúcsra törekedni. Megjegyzés: lehet, de ára van.

Egy heti 5 edzéses minta alapján a könnyű-közepes – nehéz – könnyű-közepes minta jól működhet. Ne hidd azért azt sem, hogy néha nem kell a végletekig elmenned, vagy éppen a csúcsod megdönteni abban a gyakorlatban, ami az elsődleges célod. Ne feledd, aki a határait keresi, megtalálja azt.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook