Omegawave – mi az a DC potenciál?

Omegawave – mi az a DC potenciál?

Tegyük fel, hogy a hosszú távon sikeres atléták mögött nem csak a megfoghatatlan tehetség van – amivel minden próbálunk megmagyarázni – hanem mérnöki pontossággal elvégzett munka. A sportoló hozza – bár így lenne –  magával persze a genetikai hátterét, eddigi neveltetését, hitét a kemény munkában és a professzionális hozzáállását. Mi pedig edzők erre alapozva az alapoktól, vagy a már felépített remek alapokon építjük tovább az épületet. Maga az épület esetünkben az úgynevezett sport-kiválóság szintje. A célunk az, hogy az adott sporthoz szükséges fizikális, mentális, emocionális, technikai és taktikai alapokat elsajátítsa a sportoló, sőt – azokat nagy gyakorisággal legyen képes magasz szinten elő is hívni. Az a sportoló, aki egyik héten remekül, míg más időszakokban rosszul teljesít, nem érte el a kívánt szintet.

A teljesítményhez az edzésen, az edzéshez pedig az edzhetőségen keresztül vezet az út. Végsősoron tehát az edző célja, hogy edzhető sportolót kreáljon, mert az edzés gyakorisága segít a kiválóság elérésében. Ahogy korábban írtam, a természetben nincs kézilabda, labdarúgás vagy éppen tenisz. Ahhoz, hogy ezekhez a sportágakhoz maximálisan adaptálódott sportolókat hozzunk létre, speciális és gyakran korántsem természetes közeget kell létrehozunk – ez pedig az adott sport maga. Ebben a környezetben hozzuk létre azokat a sport-kiválóságokat alkotó tényezőket, melyek egy része csak fizikai felkészültség.

A többséget az Omegawave rendszere által használt HRV – szívfrekvencia-változékonyság – adatok érdeklik, de ne felejtsük el, a HRV sem önálló rendszer, hiszen ez is a központi idegrendszer irányítása alá tartozik.

„A CNS funkcionális állapota tükrözi az edzésre való hatékony válaszreakció kiváltására és hasznos adaptációk kialakítására való képességét. A CNS funkcionális állapotának értékeléséhez a Omegawave Coach terméke az Aktuális Közvetlen Potenciál módszert alkalmazza a sportoló agya szuperlassú bioelektromos tevékenységének rögzítéséhez és analíziséhez. Ezen tevékenység viselkedése egy pihenés közben végzett 3 perces mérés során előre jelzi a CNS-nek a test funkcióinak irányítására való Készenlétét. Még konkrétabban az értékelés azonosítja az adaptációk minőségét, valamint a CNS stabilitását és az elkövetkezendő terhelésekre való Készenlétét.”

DC potenciál – azon frontális agyi rendszerek aktuális aktivitási szintje, melyek magukba foglalják az integratív központot is. Az agy DC Potenciálja az agy szuperlassú irányító rendszerének aktivitási szintjét méri, mely a testnekaz edzésterhelés által okozott történő széleskörű és rendszerszintű adaptációs reakciójáért felelős. Emellett a DC Potenciál tükrözi az éberség és a mentális aktivitás szintjét, a stressztűrő képességet, a kompenzáló képességet és a felkészülés folyamata során jelentkező biológiai adaptáció költségét. Még összetettebb szinten vizsgálva a DC Potenciál tükrözi a koordináció és a rendszerek közti neurohormonális kapcsolatok mértékét, melyeket elsődlegesen a CNS és az autonóm idegrendszer szabályoz.

Mit jelent ez?

A DC potenciál optimális mértéke optimális adaptációs státuszt mutat, amely elősegíti a megfelelő választ bármely külső vagy belső behatásra, és amely során a stressztűrő képesség magas. Úgynevezett magas pszicho-emocionális stabilitásról beszélünk. A túl alacsony, vagy éppen túl magas DC potenciál szint azonban alacsony készenléti szintet jelez, amely során okosan kell megválasztani az edzés típusát, volumenét és intenzitását, illetve a helyes regenerációs technikákat kell alkalmaznunk. Arra is törekedni kell, hogy olyan behatások szerepét is felmérjük és akár csökkentsük, amelyek gyakran nem képezik az edzés részét, ilyen lehet az akadémiai, családi vagy egészségügyi stressz.

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook