Mobilizálás

Mobilizálás

Korábbi írásaimban már foglalkoztam azzal, hogy érdemes kritikus szemmel nézni a különböző stretching – nyújtás –  programot, hiszen számos olyan releváns kutatási eredmény látott napvilágot az elmúlt pár évben, amely pár stretching legendát lerombolt. A helyzet az, hogy nem vagyok a nyújtás ellensége, de azt gondolom, hogy a megfelelő eszközt használjuk a megfelelő cél elérése érdekében, és a mobilizálás gyakran a legjobb eszköz, miért ne használjuk gyakrabban.

A mobilizálás egyik legnagyobb előnye, hogy folyamatos mozgást követel meg, és ebben az esetben a folyamatos és a mozgás is kulcs. Mindannyian elsődlegesen mozgásminőségen majd mennyiségen akarunk javítani, és a mobilizáció maga a mozgás, ahol a mozgástartományon több alkalommal megyünk át, változó sebességgel, különböző terheléssel…A mobilitás gyakorlatok tehát a mozgást modellezik – már ha számít a mozgás.

A nyújtások ezzel szemben gyakran – statikus – a mozgástartomány végéig viszik el az adott végtagot, ahol pontosan a mozgás ellentéte történik – nos, nem mozgás – és ez kevéssé képvisel értéket, ismétlem magam újra, már ha a mozgás fontos. A saját meghatározásom szerint a mozgás minősége remekül mérhető le a mobilitási gyakorlatokkal, hiszen már egy bokakörzés is lehet inkább sokszög, mintsem kör – és azért ez a tipikus tapasztalat. A mozgástartomány növelése nyújtással pusztán mennyiségi adat, keveset mond el arról, hogy mekkora a kontrol ezen a területen.

Érdemes ugyanakkor azt is belátni, a frissen megszerzett mozgástartomány, legyen az nyújtás vagy mobilizáció eredménye pusztán akkor feltételezi a hosszútávú eredményt, ha a mozgástartományt biztonságossá is tesszük – ellenkező esetben az idegrendszer azonnal vissza is küldd minket az eredeti játékmezőhöz, szerencsétlen esetben még hátrább is. Tehát a frissen megnyert mozgástartomány megerősítése – motoros kontrol vagy stabilitás – fontos és elkerülhetetlen feladat, még ha ez alig képezi részét általában a fitnesz programoknak. Sajnos.

A mobilizálás tehát az én olvasatomban lehet terhelés nélküli és terheléses, amely elsődleges célja testtudat, érzékelés fejlesztése, a komplexebb és terheléses mobilitás már más eredményekkel is kecsegtet – legyen az a metabolikus előkészítés vagy mozgáskoordináció.

Mi a tanulság? Nos, érdemes kipróbálnod, hogy az edzésed elején és végén is inkább mobilizációs technikákat alkalmazol, ugyanakkor az edzés eleji blokk intenzitása folyamatosan növekvő, míg a vége blokk a levezetést szolgálja.

 

Megosztás:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Irakozz fel!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Nincs levélszemét küldés! További információért olvasd el adatvédelmi szabályzatot.

Facebook